Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Произвођачи са Цетиња отпутовали у студијску посјету Хрватској и Италији

Произвођачи са Цетиња отпутовали у студијску посјету Хрватској и Италији
Датум објаве: 04.04.2017 16:03 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Произвођачи пршута са Његуша и Цетиња, заједно са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја, отпутовали су данас у студијску посјету Хрватској и Италији, са циљем даље едукације на тему заштитите овог производа географском ознаком и одржавања система квалитета.

У групи црногорских произвођача су чланови „Удружења произвођача његушких специјалитета“ који су крајем прошле године заштитили географску ознаку „његушки пршут“, али и произвођачи пршута груписани у оквиру Привредног клуба Цетиња, који већ извјестан период раде на дефинисању стандарда за заштиту географске ознаке.

Црногорска делегација, како је планирано, посјетиће произвођаче пршуте на територији Хрватске, у мјестима Врговац, Руновиће, Дрниш и Истра, а потом ће обићи и произвођаче на територији Италије, у мјесту Сан Даниеле.

За произвођаче „његушког пршута“ важно ће бити искуство хрватских и италијанских колега везано за процес одржавања система квалитета. Наши произвођачи, након завршетка процедуре заштите географске ознаке, сада улазе у, такође, захтјевну фазу сертификације производа, у којој ће бити важна њихова способност и спремност да спроводе процедуру одржавања система квалитета. За остале произвођаче пршута са Цетиња, који су на самом почетку процеса заштите свог производа, студијска посјета биће корак напријед у дефинисању стандарда производа за заштиту географске ознаке.

Студијско путовање, између осталог, треба да приближи произвођачима искуства хрватских и италијанских произвођача, као и активности локалних власти и надлежних органа у промоцији производа заштићених ознака, употребе регистрованих ознака квалитета. За наше произвођаче, драгоцјено ће бити и њихово искуство на повезивању произвођача са туристичким сектором и валоризација квалитетних производа кроз туристичку потрошњу.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја