Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Појашњена процедура обавезног уписа у Регистар

Одржана радионица за произвођаче јаких алкохолних пића

Одржана радионица за произвођаче јаких алкохолних пића
Датум објаве: 30.03.2017 11:21 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја одржали су радионицу за произвођаче јаких алкохолних пића, с циљем да им приближе процедуре обавезног уписа у Регистар, као предуслова за стављање тих производа на тржиште.

Законом о јаким алкохолним пићима из августа 2016. године уређује се производња, захтјеви квалитета, категорије, опис јаких алкохолних пића, затим презентовање, означавање, промет, заштита географских ознака и друга питања од значаја за ову производњу.

Овим прописом предвиђена је и обавеза уписа у Регистар произвођача јаких алкохолних пића, који води Министарство, а произвођачима је на радионици представљена процедура уписа. Произвођачи су у обавези и да спроводе оцјењивање квалитета алкохолног пића, на основу којег се издаје дозвола за промет. Дозвола за промет се издаје на годишњем нивоу, и за издавање дозволе је неопходно спровести физичко - хемијску и органолептичку анализу.

Било је ријечи и о значају спровођења редовних контрола алкохолних пића, с обзиром да је ријеч о врло осјетљивим производима, који неадекватном производњом и складиштењем, могу имати негативан утицај на здравље и живот потрошача. Такође, објашњене су им и мјере надзора и казнене одредбе, у случају пласирања алкохолних пића без добијене дозволе за промет.

Осим 40 произвођача, на радионици су били присутни представници Министарства финансија и Управе царина. У дискусији је било ријечи и о Закону о акцизама и висини прописане акцизе, која, према мишљењу појединих произвођача посебно оптерећује оне који производе мању количину.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја