Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У оквиру ФАО пројекта произвођачи боравили у студијској посјети Хрватској и Италији

У оквиру ФАО пројекта произвођачи боравили у студијској посјети Хрватској и Италији
Датум објаве: 30.08.2016 15:54 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Произвођачи производа од меса са сјевера Црне Горе, заједно са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја, боравили су крајем августа у вишедневној студијској посјети у Истри(Хрватска) и Италији. Делегација из Црне Горе у студијској посјети била је у оквиру пројекта под називом ,,Унапређење стандарда квалитета производа од меса у Црној Гори и размјена искустава земаља Западног Балкана” који у сарадњи са Министарством спроводи Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (УН ФАО).

Произвођачи су били у прилици да се упознају са значајним искуствима произвођача, посебно истарског пршута, као и активностима локалних власти и других надлежних органа на промоцији производа. Основа за промоцију су ознаке квалитета (ознаке поријекла, географске ознаке и традиционалних спрецијалитета) и употреба регистрованих ознака квалитета. Упознали су се са начином на који су се истарски произвођачи повезали са туристичким сектором и валоризовали производњу квалитетних производа кроз туризам. Осим произвођача производа од меса, прилику да буду у студијској посјети имали су и по представник произвођача маслина и НВО организације која се бави промовисањем агро-туризма, који су добили прилику да уз произвођаче меса, бораве у студијској посјети.

Активности организоване у оквиру посјете, нашој делегацији дале су јасан увид у процес управљања произвођачким организацијама које се баве контролом квалитета и промоцијом географских ознака, структуру и начине финансирања тих организација. У том циљу произвођачи из Црне Горе су се сусрели са представницима удружења истарске пршуте и са представницима конзорцијума Сан Данијеле у Италији. Учесницима посјете предочени су модели алтернативне валоризације за производе као што је истарска говедина, истарске ознаке квалитета за вино и маслиново уље, стратегија за развој маркетинга на бази квалитета, путем арготуризма и локалних пијаца. Укљученост јавних органа, локалних управа и туристичких организација, начини подршке наведених органа промоцији производа са ознакама квалитета.

Искуства Италије и Хрватске у погледу начина удруживања и валоризације пољопривредних и прехрамбених производа, могу у значајној мјери да се искористе и примјене у Црној Гори.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја