Мања слова Већа слова РСС


МПРР 

 

 МПРРМПРР


Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Пчеларство

13.03.2016.

Потписана иницијатива да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела

Потписана иницијатива да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела Министри пољопривреде Словеније, Црне Горе, Мађарске, Аустрије, Чешке, Француске и Србије потписали су декларацију којом се подржава иницијатива словеначке Владе упућена Уједињеним нацијама да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела. Подизање свијести јавности о значају пчела за опстанак природе, очување еколошког баланса животне средине и одрживе пољопривредне производње, а имајући у виду угроженост пчелиње популације на глобалном нивоу, формализована је на министарском округлом столу под називом “20. мај Свјетски дан пчела - шанса за све”.

11.03.2016.

Министар Ивановић заједно са пчеларима у посјети Словенији

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић боравиће 12. и 13. марта у званичној посјети Словенији. На позив министра пољопривреде шумарства и хране Словеније Дејана Жидана, министар Ивановић ће учествовати на министарском округлом столу под називом “20.мај Свјетски дан пчела – шанса за све”, који ће се одржати у Цељу.

10.03.2016.

У Куци меда пчеларима представљен јавни позив за подршку преради на породичним газдинствима

У Куци меда пчеларима представљен јавни позив за подршку преради на породичним газдинствима

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе одржали су данас у Кући меда презентацију Јавног позива за додјелу подршке за прераду на газдинствима.

09.03.2016.

Најава: У Куци меда презентација позива за подршку преради на породичним газдинствима

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе одржаће презентацију овогодишњег Јавног позива за додјелу подршке за прераду на газдинствима црногорским пчеларима.

05.03.2016.

Позив за предају захтјева за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2016. годину

Позив за предају захтјева за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2016. годину

Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација у складу са Агробуџетом за 2016. годину и буџетском линијом - 1.2.Програм унапређивања пчеларства објављује Јавни позив за достављање захтјева за подршку за младог пчелара почетника за 2016. годину.

20.10.2015.

Кућа меда богатија за још један производни погон – почела производња инвертног сирупа

Кућа меда богатија за још један производни погон – почела производња инвертног сирупа

Кућа меда у Даниловграду богатија је за још једну производну линију - за производњу инвертног сирупа. Црногорски пчелари ће сада набављати и квалитетнији производ намијењен прихрани пчела, након што им је то омогућено са погоном за прераду воска.

11.10.2015.

Саопштење: Млади пчелари у Кући меда едуковани за пчеларење

Саопштење: Млади пчелари у Кући меда едуковани за пчеларење

Савез пчеларских организација у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја организовао је током викенда стручно предавање за 78 младих пчелара почетника који су кроз истоимени програм подршке добили по три пчелиње заједнице. На овом предавању одржаном у Кући меда млади пчелари имали су прилику да чују веома занимљиве теме из области практичног пчеларења.

05.10.2015.

Саопштење: У Кући меда почела едукација о могућностима за заштиту црногорског меда географском ознаком

Саопштење: У Кући меда почела едукација о могућностима за заштиту црногорског меда географском ознаком

Пчеларство се у Црној Гори посљедњих година убрзано развијало, тако да су створене претпоставке да се може ићи на сљедећи ниво унапређења овог сектора, као што је заштита меда географском ознаком, оцијенио је секретар словечаког Савеза пчеларских организација Словеније Антон Томец.

04.10.2015.

Најава: У Кући меда радионица о значају заштите меда географском ознаком

Радионица на тему „Заштита меда географском ознаком“ намијењена едукацији црногорских пчелара биће одржана сјутра, 05. октобра, у Кући меда у Даниловграду. Радионицу организују Министарство пољопривреде и Савез пчеларских организација ЦГ, кроз програм техничке подршке ЕУ земљама кандидатима за чланство(ТАИЕX).

25.09.2015.

Саопштење: Отворени Подгорички дани меда

Саопштење: Отворени Подгорички дани меда

Двадесет први Подгорички дани меда окупили су данас око 90 излагача меда, пчелињих производа и пчеларске опреме са подручја Главног града, осталих црногорских општина и региона. Током три дана манифестације посјетиоци ће имати прилику да купе разне врсте квалитетног црногорског меда и љековитих пчелињих производа, као и опреме, а пчелари још један сусрет за размјену искустава.