Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Представљамо младог пчелара Марка Ћировића из Шавника: Породична традиција преточена у успјешну пчеларску причу

Представљамо младог пчелара Марка Ћировића из Шавника: Породична традиција преточена у успјешну пчеларску причу
Датум објаве: 21.05.2020 14:00 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПримјер младог пчелара Марка Ћировића из Боана код Шавника, који је успјешно наставио породичну традицију бављења пчеларством, као и примјери све већег броја младих пчелара широм Црне Горе, показатељ су да пчеларство у Црној Гори има будућност и да као држава, иако мала, имамо потенцијал да допринесемо глобалним настојањима да се очува угрожена пчелиња популација.
 
Двадесетосмогодишњи Марко Ћировић, заједно са породицом, на имању у живописном селу Тушина у Боану вриједно ради. Знање о пчеларењу које је добио од оца Жељка и подршка мајке  Ане  која је упорним дугогодишњим радом успјела сама да развије изузетну козметичку линију на бази меда, били су добра основа младом пчелару да настави даље да унапређује посао. Значајна подршка Министарства пољопривреде, кроз бројне мјере и пројекте бесповратне подршке убрзале су његов развојни пут.

Марко тренутно има 170 пчелињих друштава. Регистровао је своју производњу као органску, гдје осим меда производи и друге пчелиње производе који су изузетно тражени на тржишту због доказаних здравствених својстава. Козметика на бази меда, као потпуно природни производ, посебна је вриједност њихове понуде. Производи са овог пчелињака тражени су широм Црне Горе, а све више интересовања има и ван граница, не само за куповину производа, већ и посјету њиховом газдинству.   

Симовић: Било је задовољство обићи овог младог пчелара

Младог пчелара јуче, на Свјетски дан пчела – 20. маја, посјетио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, са сарадницима. Том приликом Симовић се упознао са резултатима које постиже газдинство Ћировић, захваљујући љубави и посвећености пчеларству, вриједном раду цијеле породице, и освједочио се да је политика подршке сектору пчеларства креирана у добром правцу.

“Било је задовољство обићи овог младог пчелара, видјети како се он бави пчеларством на један одговоран и професионалан начин, са пуно емоција и снажним порукама које шаље из свог домаћинства. Са сада Ћировић има 170 друштава, обезбиједио је додату вриједност јер је сертификовао своју производњу као органску, користећи тако и додатна значајна подстицајна средства Министарства, користећи и подршке из европских претприступних фондова у претходном периоду”, казао је Симовић.

Посебно га је, како је казао, охрабрила информација младог пчелара да је ова година, која је била изазовна по много чему, добро кренула за пчеларство и да обећава да буде повољна. “Вјерујем да ће његов оптимизам бити оправдан”, казао је Симовић.
МПРР МПРР
Подршка убрзала развојне планове

“Представља ми велико задовољство посјета потпредсједника Владе и министра пољопривреде, на Свјетски дан пчела. Тиме смо добили још једну потврду да Влада води рачуна о пчеларима и пчеларству“, казао је Ћировић.

Овај млади пчелар већ годинама успјешно користи могућности подршке Министарства. Само кроз ИПАРД лике пројекат добио је подршку за изградњу пчеларске куће, набавку кошница и опреме за пчеларство. Инвестиција је била вриједна око 55 хиљада, за шта је остварио бесповратну подршку од око 30 хиљада еура. 

Ћировић каже да је подршка била пресудно значајна за реализацију планираних активности и најављује да ће наставити да користи све расположиве програме. “У овој години планирамо повећање броја кошница за још 50. Планирамо да се озбиљно бавимо агротуризмом, јер имамо све предуслове и интересовање потенцијалних туриста и агенција. Видјећемо како ће ова туристичка година ићи, због тренутне ситуације, али свакако ћемо озбиљно кренути у том правцу”, поручује Марко.

Он је позвао све младе људе, посебно незапослене, а који имају могућности, да се посвете пољопривреди, и то не само из хобија, него озбиљно, јер је то област у којој резултати сигурно долазе, уз наравно велики рад и труд. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја