Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Кући меда почела са радом Школа пчеларства

У Кући меда почела са радом Школа пчеларства
Датум објаве: 04.10.2019 13:38 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Прва генерација полазника Школе пчеларства почела је 1. октобра са наставом која се од одржава у Кући меда, у Даниловграду.
Црногорски пчелари и до сада су имали интензивну и континуирану едукацију, кроз разне видове семинара, радионица, предавања и организовање студијских посјета. Како би даље оснажили њихову едуакцију и ишли у корак са динамичним развојем црногорског сектора пчеларства, а истовремено одговорили на све веће изазове који прате ову област, програм за едуакцију пчелара.први пут је уведен у образовни систем Црне Горе.

Кроз сарадњу Министрства пољопривреде и руралног развоја, Савеза пчеларских организација и Центра за стручно образовање усвојен је програм за стицање стручне квалификације и уведено је занимање пчелар-пчеларка ИИИ степен стручности, на нивоу неформалног образовања одраслих.

На конкурс за упис прве генерације полазника прошло је 26 кандидата који ће похађати Школу пчеларства до 20.децембра. Поред теоријског дијела наставе, биће организована и практична обука на пчелињаку. У оквиру школе изучаваће се следећи предмети: „Основи пчеларства“, „Технологија пчеларења“ „Биологија и здравствена заштита пчела“ и „Маркетинг у пчеларству“. Програм обухвата 220 часова теоријске и практичне наставе и за прву генерацију полазника обука ће бити бесплатна док ће трошкове школовања сносити Министрство.

Након завршетка наставе, полазници ће полагати испите за наведене предмете односно добијати диплому о завршеној школи пчеларства и звање Пчелар/Пчеларка.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја