Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Црна Гора обиљежава Свјетски дан пчела – 20.мај

Најава: Црна Гора обиљежава Свјетски дан пчела – 20.мај
Датум објаве: 17.05.2019 19:39 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја, Савез пчеларских организација Црне Горе и Амбасада Словеније у Црној Гори обиљежиће заједничким догађајем Свјетски дан пчела – 20. мај.


Тим поводом, у понедјељак ће у Кући меда у Даниловграду бити организован „Медни доручак“ којем ће присуствовати група подгоричких основаца, представници дипломатског кора у Црној Гори и медији. Догађају ће присуствовати и представници Министарства пољопривреде, шумарства и хране Словеније.


Подсјећамо да је иницијатива према Уједињеним нацијама да се 20.мај прогласи Свјетским даном пчела потекла од Словеније. Црна Гора је била међу првим земљама чија је Влада подржала иницијативу и исказала активно учешће у остваривању њених циљева. Прошле године у Словенији Свјетски дан пчела обиљежен је први пут, када су се земље потписинице заједничке декларације обавезале да ће унапређивати сарадњу у циљу заштите пчела и подизања свијести јавности о значају пчела као опрашивача за природу на Земљи и човјечанство, посебно имајући у виду да се њихов број на глобалном нивоу смањује.


С циљем промоције значаја пчела, али и меда и других пчелињих производа, посебно за дјецу, у оквиру програма биће организована и едукативна радионица за најмлађе.

Учесници догађаја обићи ће и производне погоне Куће меда, гдје су линија за прераду и стерилизацију воска, откуп и паковање меда, производњу инвертног сирупа, производњу погача, као и продајно мјесто за продају пчеларске опреме.

Агенда:

10:00 – 10:30 – Обраћања

Предсједник Савеза пчеларских организација Радуле Миљанић

Амбасадор Словеније Њ.Е. Митја Мочник

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић

10:30 – 11:30 – Едукативни програм за дјецу

Презентација за дјецу - „Значај пчела и  како настаје мед“

Ликовна радионица на тему пчела и мед 

Медни доручак и додјела поклона дјеци

11:30 -12:00 - Обилазак Куће меда

Позивамо представнике медија да присуствују овом догађају.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја