Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана радионица за пчеларе заинтересоване за органску производњу меда и пчелињих производа

Одржана радионица за пчеларе заинтересоване за органску производњу меда и пчелињих производа
Датум објаве: 11.03.2019 11:26 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРИнтересовање црногорских пчелара за бављење органском производњом меда и пчелињих производа је све веће. На трагу тог интересовања, али и актуелних јавних позива за додјелу подршке и укупне све издашније подршке државе сектору пчеларства Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација и „Монтеоргаником“ организовало је посебну тематску радионицу.

Радионица за групу заинтересованих пчелара одржана је данас у Кући меда, у Даниловграду. Присутни пчелари упознати су са законским одредбама и правилима у органском пчеларењу, начином пријављивања, процесом контроле и сертификације у органској производњи која је знатно захтјевнија од конвенционалне, али омогућава додатне бенефите пчеларима и већу сигурност потрошачима ових производа.

Представници Министарства су појаснили законски оквир и начину уписа у Регистар субјеката у органској производњи, што је услов за бављење органском производњом и за остваривање права на средства подстицаја која су намијењена органској производњи, а која подразумијевају додатну подршку.

Представници контролног и сертификационог тијела Монтеорганика појаснили су пчеларима како функционише систем контроле производње, процес сертификације производа.

Највеће интересовање од стране пчелара односило се на услове које треба да испуне приликом пријаве за поступак сертификације, односно које материјале могу употребљавати за израду кошница. Такође, једно од важних питања био је и начин прихране и здравствене заштите пчела и доступност органских инпута на тржишту.

Савез пчеларских организација Црне Горе је изразио спремност да помогне органским пчеларима у набавци органског шећера, који је у овом тренутку препознат као неопходан за успјешно пчеларење.

Такође, пчеларима су представљене могућности подршке кроз актуелне јавне позиве Министарства, кроз Агробуџет за 2019. Један од позива односи се на бесповратну подршку за набавку квалитетног воска за органску производњу. Уједно пчеларима су представљене и остале мјере подршке, посебно за набавку опреме за транспорт пчелињих заједница, као и све остале мјере предвиђене Програмом унапређења пчеларства.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја