Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пчелари из Црне Горе након студијске посјете у Турској богатији за нова знања и искуства

Пчелари из Црне Горе након студијске посјете у Турској богатији за нова знања и искуства
Датум објаве: 05.10.2017 13:15 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР
Црногорски пчелари који су протекле седмице боравили у студијској посјети у Турској, били су у прилици да се упознају са најновијим достигнућима у области пчеларства, како у практичном, тако и теоријском дијелу. За групу од 40 црногорских пчелара и представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја, Савјетодавне службе и Савеза пчеларских организација то искуство ће бити врло значајно за даље кораке на унапређењу сопствене дјелатности и као и сваки вид едукације на терену допринијеће бољем разумијевању и спровођењу планираних политика и активности на развоју пчеларства у Црној Гори.

Прилика за стицање нових знања и искустава био је свјетски пчеларски конгрес – Апимондија који се од 29. до 4. октобра одржао у Инстамбулу, а који окупља пчеларе из цијелог свијета, представнике стручне и научне заједнице, која се баве темама важним за очување пчелињих заједница на глобалном нивоу и одрживо пчеларство као дјелатност, као и представнике других сектора везаних за маркетинг, едукацију и побољшање коришћења и пласмана меда и пчелињих производа. Излагачи су били из Турске, али и земаља ЕУ, Америке, Кине, Русије, Блиског Истока и Африке.

Посјета овом глобално значајном пчеларском скупу била је могућност да се посјетиоци упознају са најновијим достигнућима у области пчеларства, у сегментима пчеларења, заштите здравља и бројности пчела, примјене најновијих технологија, савремене пчеларске опреме, начина заштите здравља пчела, али и да сагледају искуства у дијелу паковања, маркетинга и пласмана меда и пчелињих производа. Сајам је окупио велики број излагача пчеларске опреме и прибора за пчеларство, кошница, амбалаже за паковање меда, софистициране електронске опреме за различите сегменте пчеларске дјелатности, љекова и препарата за здравствену заштиту пчела, хране за пчеле, литературе и осталих садржаја.
МПРРМПРР
Међу најновијим представљеним трендовима и иновацијама у пчеларству су и модели кошница произведених на бази стиропора и пластике. Према оцјени произвођача кошнице су дуготрајније, значајно су лакше, имају бољу изолацију и лакше се транспортују. Посебну пажњу посјетиоцима привукла је иновативна кошница са системом за директно цјеђење меда у амбалажу. Овим моделом кошнице и „вађења“ меда из ње избјегава се низ уобичајених корака од растварања кошнице, димљења пчела како би се умириле, стругања меда са рамова, врцања, потом чишћења рамова и враћања у кошницу, што је све стресно и напорно и за пчеле и пчеларе.

Значајне новине могле су се видјети и у дијелу заштите од варое уз помоћ звучних апарата који емитују одговарајуће таласе, што умногоме повећава ефикасност у односу на класичан начин заштите од варое као највећег изазова у пчеларењу, а који подразумијева третирање пчела различитим средствима неколико пута годишње.
Пчелари из Црне Горе су овом приликом успоставили контакте са излагачима како би имали могућност директне набавке опреме за коју сматрају да могу да примијене у циљу унапређења сопственог бизниса.

Веома важан сегмет конгреса био је представљање радова научника и истраживача на теме важне за развој пчеларства и очување пчелињих друштава, као све израженијег глобалног изазова.
МПРР
За представнике Црне Горе користан је био и сусрет са компанијама које у понуди имају аутоматску линију за паковање меда, с обзиром на план да се функција Куће меда заокружи и са покретањем пројекта откупа и паковања меда.

И након ове студијске посјете може се констатовати да када је ријеч о пчеларској опреми, црногорски пчелари не заостају за трендовима, што је резултат политике подршке Министарства пчеларском сектору, и у дијелу набавке квалитетне опреме.

Такође, у оквиру ове студијске посјете, црногорски пчелари су посјетили и фабрику пчеларске опреме и пчелара у Солуну, у Грчкој, гдје су имали прилику да и практично виде практичну употребу неких од иновација које су представљене на конгресу у Инстамбулу.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја