Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Значајно искуство Словеније у процедури заштите меда географском ознаком

Црногорски пчелари наставили студијску посјету Словенији

Црногорски пчелари наставили студијску посјету Словенији
Датум објаве: 16.03.2016 17:25 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Након посјете међународном сајму пчеларства у Цељу, делегација црногорских пчелара наставила је студијску посјету Словенији учешћем на едукативним радионицама у словеначкој Кући меда којом управља Савез пчелара Словеније. Тема за коју су посебно заинтересовани црногорски пчелари је заштита меда ознаком квалитета. Радионице организоване у Словенији наставак су започетих активности на брендирању црногорског меда. Иницијатива да се црногорски мед заштити географском ознаком покренута је током прошле године. Убрзан развој сектора пчеларства у Црној Гори отворио је простор за сљедећи ниво унапређења. Министарство пољопривреде и руралног развоја, кроз једну од мисија ЕУ, ангажавало је експерта, управо из словеначког Пчеларског савеза, који је боравио у Црној Гори и заједно са представницима Министарства и Савеза пчелара ЦГ радио на едукацији и мотивацији пчелара и припреми документације за ову шему квалитета.

Нашим пчеларима, током студијске посјете Словенији, пренијето је богато искуство словеначких колега који су прошли дуг пут припреме и уласка у процедуру заштите. Као резултат прошле године заштитили су мед под називом “словенски мед” као географску ознаку и на ЕУ нивоу. Најзахтјевнији дио посла, како су казали нашим произвођачима, није било усвајање знања о административним процедурама и бенефитима, већ подизање нивоа свијести произвођача и индивидуалне одговорности за одржавање квалитета који подразумијева ознака. Црногорским произвођачима је представљени законодавни оквир, административне процедуре, захтјеви које произвођач треба да испуни. Представљене су и процедуре контроле и сертификације од стране сертификационог тијела. Битан дио едукативног програма чиниле су и презентације Савеза пчелара Словеније о спровођењу интерних контрола, добре пчеларске праксе и потребе сталног усавршавања у овом процесу.

МПРРМПРР

Црногорски пчелари ималу су прилику да уче и на конкретним примјерима. Посјетили су једног од пчелара који је укључен у шему географске ознаке и који има право да свој мед обиљежава као “словенски мед”. Податак да је прије заштите ознаком словеначки мед коштао 4-5 еура по килограму, а сада 9-12 еура, био је довољан показатељ зашто треба ући у процедуру заштите. Додатно, подизањем квалитета меда стекли су поштовање и повјерење потрошача. Произвођачи “словенског меда” немају проблема са пласманом, олакшана им је и промоција, сами су себе заштитили на тржишту од конкуренције.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја