Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић: Брига о пчелама је цивилизацијска обавеза према будућим генерацијама

Потписана иницијатива да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела

Потписана иницијатива да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела
Датум објаве: 13.03.2016 11:03 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Министри пољопривреде Словеније, Црне Горе, Мађарске, Аустрије, Чешке, Француске и Србије потписали су декларацију којом се подржава иницијатива словеначке Владе упућена Уједињеним нацијама да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела. Подизање свијести јавности о значају пчела за опстанак природе, очување еколошког баланса животне средине и одрживе пољопривредне производње, а имајући у виду угроженост пчелиње популације на глобалном нивоу, формализована је на министарском округлом столу под називом “20. мај Свјетски дан пчела - шанса за све”.    

На скупу у Цељу, осим министара пољопривреде Словеније и Црне Горе, проф. др Петра Ивановића и Дејана Жидана, учествовали су и министри пољопривреде и државни секретари влада Француске, Аустрије, Чешке, Мађарске и Србије.

Министар Ивановић изразио је велико задовољство што Црна Гора подржава изванредну иницијативу. “Част нам је да подршком Министарству пољопривреде Словеније и словеначком Пчеларском савезу, од кога је потекао предлог о обиљежавању дана пчела, учинимо оно што је и наша цивилизацијска обавеза, имајући у виду будућност нашег региона, прије свега младих људи. Чином потписивања заједничке декларације ми смо показали не само искрену жељу да јачамо сарадњу са Словенијом у области пољопривреде, него смо и као озбиљни људи показали шта мислимо о заједничким проблемима. Иницијативе овог типа и јачање пријатељства између наших држава, најбољи су пут рјешавања конкретних проблема, којих нажалост има их много и који нас стално опомињу. Ипак, увјерен сам да заједничка снага коју смо показали данас представља сигуран начин да се такви проблеми разријеше”, казао је Ивановић.

Он је изразио наду да ће иницијатива бити успјешно реализована до краја 2017. године, те да ће од 2018. године сви на свијету прославлајти 20. мај као Свјетски дан пчела.

МПРРМПРР

Министар пољопривреде Словеније Дејан Жидан истакао је задовољство присуством и подршком његовог, како је казао “пријатеља министра Ивановића, иницијативи која треба да разријеши и опредијели будућност пчеларства и односа према приороди”. Жидан је подсјетио да пчеларство није само производња меда, него и борба да очувамо животну средину и природу. “То је свакако и привредна грана у којој се остварује профит који је је један од мотива младих људи и развоја сектора пчлераства. Зато је важно да пчелари имају врхунско знање. То је и разлог сарадње и размјене искуства и знања словеначких и црногорских пчелара”, казао је Жидан.

Управо из разлога усвајања нових знања и размјене искуства са министром Ивановићем истовремено је у студијској посјети Словенији група од 45 црногорских пчелара заједно са представницима црногорског Министарства пољопривреде, Савеза пчеларских организација и медија из Црне Горе. Црногорска делегација, на челу са Министром, посјетила је овогодишњи “АПИ Словенија” сајам посвећен пчеларству и опреми за пчеларство. И овај међународни сајам био је посвећен иницијативи глобалног обиљежавања дана пчела.

МПРРМПРР

Поред искуства које су имали током студијских посјета највећим европским центрима за пчеларство у Баварској и Болоњи, за црногорске пчеларе још један боравак у Словенији значи могућност да се усавршавају и уче, јер је пчеларство област која захтијева константну едукацију. Такође, посјета сајму је прилика и да се набави нова опрема неопходна за даље унапрјеђење пчеларства. Током наредна четири дана црногорски пчелари биће у прилици да се упознају са модерним технологијама, најсавременијом опремом за пчеларење и да наставе са едукацијом у дијелу административних процедура, посебно у дијелу заштите меда географском ознаком. Посјета, како су и сами рекли, биће шанса за нове идеје у знања које ће примјењивати у својим пчелињацима и подијелити са осталим црногорским пчеларима, а све у циљу наставка унапређења пчеларства, производње меда и пчелињих производа у Црној Гори.