Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Ивановић заједно са пчеларима у посјети Словенији

Датум објаве: 11.03.2016 18:28 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић боравиће 12. и 13. марта у званичној посјети Словенији. На позив министра пољопривреде шумарства и хране Словеније Дејана Жидана, министар Ивановић ће учествовати на министарском округлом столу под називом “20.мај Свјетски дан пчела – шанса за све”, који ће се одржати у Цељу.

Министар Ивановић један је потписника иницијативе коју је Словенија упутила Уједињеним нацијама са предлогом да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела, узимајући у обзир угроженост пчелиње популације на глобалном нивоу, и њихове непроцјењиве улоге за одрживу пољопривредну производњу, еколошки баланс животне средине и уопште опстанак природе. На скупу у Цељу, осим министара пољопривреде Словеније и Црне Горе, учествоваће и министри пољопривреде и високи представници влада Француске, Аустрије, Чешке, Мађарске и Србије. Министри ће дискутовати о тренутном стању, изазовима и могућностима за даљи развој сектора пчеларства, и унапређење промоције одрживог развоја у секторима пољопривреде, индустрије и туризма. Циљ иницијативе за проглашење Свјетског дана пчела је подизање свијести влада и јавности о важности пчела и пчеларства.

Иницијатива Свјетског дана пчела потекла је од Пчеларског удружења Словеније, организације која ће бити домаћин групи од 40-так црногорских пчелара који су заједно са представницима црногорског Министарства пољопривреде, Савеза пчеларских организација и медија јутрос отпутовали у још једну вишедневну студијску посјету тој земљи.

Црногорска делегација на челу са министром Ивановићем посјетиће 39. АПИ Словенија сајам посвећен пчеларству, који је међународног карактера и који ће ове године бити посвећен управо иницијативи за Свјетски дан пчела. У оквиру посјете наши пчелари имаће прилику да наставе разговоре са словеначким колегама и експертима на теме од значаја за унапређење пчеларства у нашој земљи, међу којима је и заштита меда географском ознаком.ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја