Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Квалитетнији восак, инверт, ускоро и погаче

Кућа меда богатија за још један производни погон – почела производња инвертног сирупа

Кућа меда богатија за још један производни погон – почела производња инвертног сирупа
Датум објаве: 20.10.2015 15:15 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Кућа меда у Даниловграду богатија је за још једну производну линију - за производњу инвертног сирупа. Црногорски пчелари ће сада набављати и квалитетнији производ намијењен прихрани пчела, након што им је то омогућено са погоном за прераду воска.

Ово је још један успјешан пројекат који су реализовали Савез пчеларских организација Црне Горе и Министарство пољопривреде и руралног развоја, у оквиру пројекта Кућа меда.
Са инвертним сирупом у великој мјери унапређује се сегмент прихране пчелињих друштава. Пчелари су у претходном периоду за прихрану пчела, углавном, користили раствор шећера и воде. На тај начин пчеле су трошиле велику енергију у процесу разлагања сахарозе на глукозу и фруктозу. Коришћењем инвертног сирупа повећаће се виталност пчела и продужити њихов животни вијек.

Инвертни шећер у погону у Кући меда добијаће се у строго контролисаним условима и као високо квалитетан биће у понуди црногорским пчеларима, по повољној цијени. Технологија производње сирупа је сложен процес који ће се вршити под контролом проф. др Зорана Вујчића, редовног професора са хемијског факултета из Београда. Све информације о набавци сирупа пчелари могу добити у Кући меда или од Савеза пчеларских организација Црне Горе.

Подсјећамо да је погон за стерилизацију и прераду воска свечано пуштен у рад приликом отварања Куће меда у јулу ове године. Прерада воска у Црној Гори од изузетног је значаја за унапређење пчеларства и производње меда у нашој земљи. Раније су пчелари сирови восак на прераду носили у земље окружења и увозили сатне основе врло лошег квалитета, што је негативно утицало на здравље пчела, а потом и принос и квалитет меда.

Наредни корак којим ће се заокружити планирани производни систем у Кући меда је пуштање у рад и погона за производњу погача за прихрану пчела. Тиме ће бити створени услови за квалитетно бављење пчеларством, на бази квалитетних инпута произведених у Црној Гори, и наставак активности на брендирању црногорског меда.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја