Мања слова Већа слова РСС
Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Међународна сарадња

11.03.2016.

Министар Ивановић са представницима Међународног фонда за развој пољопривреде(ИФАД) разговарао о унапређењу инфраструктуре у руралним подручјима

Министар Ивановић са представницима Међународног фонда за развој пољопривреде(ИФАД) разговарао о унапређењу инфраструктуре у руралним подручјима На позив министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића делегација Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) боравила је током протекле двије седмице у Црној Гори. Циљ посјете је припрема извјештаја на основу којег би Црна Гора могла добити средства за унапређење руралне инфрастуктуре.

26.02.2016.

У Софији дефинисане активности за промоцију сарадње у области пољопривреде између Кине и земаља централне и источне Европе

У Софији дефинисане активности за промоцију сарадње у области пољопривреде између Кине и земаља централне и источне Европе

Представници Асоцијације за промоцију сарадње у области пољопривреде измедју Кине и земаља централне и источне Европе сагласили су на састанку у Софији да је током 2016. године важно потписати меморандуме о сарадњи између асоцијације и различитих институција из Кине и ових земаља. То би, како су оцијенили, допринијело унапређењу амбијента за трговину пољопривредним и прехрамбеним производима, утицало на привлачење инвестиција.

23.02.2016.

Представник Министарства пољопривреде у Бриселу на састанцима у оквиру Управног одбора Стратегије за Јадранско-јонски регион(ЕУСАИР)

Високи званичници осам земаља које спроводе Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион(ЕУСАИР) окупиће се на састанку Управног одбора стратегије, 24. фебруара, у Бриселу. Дискутоваће се о најбољим начинима даље сарадње у циљу економског раста и друштвеног просперитета овог региона, кроз унапређење промоције, конкурентности и повезивања.

23.02.2016.

У Софији договарају наредне кораке за промоцију сарадње у пољопривреди између Кине и европских земаља

Други састанак Консултативног одбора Асоцијације за промоцију сарадње у области пољопривреде измедју Кине и земаља централне и источне Европе почиње сјутра у Софији. Црна Гора, односно Министарство пољопривреде и руралног развоја, потписник је споразума о оснивању, а састанку ће присуствовати генерални директор Директората за рурални развој Министарства пољопривреде и руралног развоја Дарко Коњевић.

10.02.2016.

Црна Гора дала значајан допринос усвајању Декларације о заштити слива ријеке Дунав

Црна Гора дала значајан допринос усвајању Декларације о заштити слива ријеке Дунав

Црна Гора је постала веома поуздан и јак члан породице подунавских земаља и значајно помаже да се рјешавају конкретни проблеми у Дунавском басену. С друге стране, за Црну Гору учешће у раду Међународне Комисије за заштиту слива ријеке Дунав(ИЦПДР) драгоцјено је за напредовање у процесу хармонизације са ЕУ директивама у области водопривреде и јачање стручног кадра као носиоца реализације планова управљања водним ресурсима. Ово је закључено на министарском састанку у Бечу...

09.02.2016.

Министар Ивановић у Бечу учествовао на министарској конференцији подунавских земаља

Министар Ивановић у Бечу учествовао на министарској конференцији подунавских земаља

Данас је у Бечу усвојена министарска Декларација о управљању водама у Дунавском басену, коју је подржало 14 земаља, међу којима и Црна Гора. На скупу министара на нивоу земаља чланица Међународне комисије за заштиту слива Дунава усвојен је План управљања чиме су се отвориле могућности за даље активности усмјерене на очување вода и биодиверзитета овог басена.

09.02.2016.

Органски произвођачи отпутовали у студијску посјету у Њемачку

Органски произвођачи отпутовали у студијску посјету у Њемачку

Група од 28 органских произвођача из Црне Горе, уз подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја, отпутовала је данас у студијску посјету у Нирнберг. Током тродневног боравка у Њемачкој, органски произвођачи чланови националног удружења посјетиће један од водећих свјетских сајмова органске хране „БИОФАЦХ“ који се одржава у Нирнбергу.

08.02.2016.

Најава: Министар Ивановић у Бечу на министарском састанку подунавских земаља

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић учествоваће на министарском састанку на нивоу земаља чланица Међународне комисије за заштиту слива Дунава(ИЦПДР) који се одржава од 08. до 10. фебруара у Бечу.

22.01.2016.

Потписан Споразум о сарадњи између агенција за плаћање Црне Горе и Хрватске

Потписан Споразум о сарадњи између агенција за плаћање Црне Горе и Хрватске

Црна Гора ће имати пуну подршку и конкретну помоћ Хрватске у имплементацији фондова Европске уније намијењених пољопривреди. Интензивнија сарадња двије земље у том правцу данас је и конкретније дефинисана потписивањем Споразума о сарадњи између Директората за ИПАРД плаћања Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе и Агенције за плаћања у пољопривреди, рибарству и руралном развоју Хрватске. У Херцег Новом, потпис на овај документ ставили су челни људи двије институције Благота Радуловић и Анте Пезо, а потписивању споразума присуствовао је министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић...

19.01.2016.

Влада Мађарске и ФАО додјељују стипендије за мастер студије из пољопривредних наука

Министарство пољопривреде и руралног развоја је у сарадњи са Амбасадом Мађарске у Црној Гори и Владом Мађарске обезбиједило могућност едукације црногорских студената и фармера. До сада је обезбијеђено више стипендија за школовање у Мађарској, посебно у области ветерине. Додатно, кроз ФАО стипендије стварају се услови да црногорски студенти аграрних наука добију шансу да се усавршавају на факултетима у Мађарској и стечено знање примјене у црногорској пољопривреди.