Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Наставити са јачањем сарадње у циљу бољег управљања водама

У Подгорици почела пета конференција земаља Дримског слива

У Подгорици почела пета конференција земаља Дримског слива
Датум објаве: 21.11.2017 20:50 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Представници држава слива Дрима данас су се окупили у Подгорици на петој конференцији  која се одржава у циљу унапређења дијалога и стварања услова за рјешавање проблема у области водопривреде и одрживо управљање водним ресурсима овог слива.

Земље потписинице Дримске декларације (2011. године), међу којима су Албанија, Косово, Македонија, Грчка и Црна Гора, обавезале су се да ће заједничким дјеловањем радити на обезбјеђивању интегралног управљања водним ресурсима у сливу Дрима, у циљу очувања екосистема, као и промоције одрживог развоја у ширем прекограничном сливу ријеке Дрим.

Првог дана конференције у Подгорици истакнут је видљив напредак у успостављању заједничког и хармонизованог управљања водама, али да предстоји још доста рада на активностима које се морају спровести да би целокупни слив Дрима функционисао на одржив начин.

Дримска декларација прописује већи број мјера, које је потребно остварити у циљу квалитетнијег управљања водним ресурсима у овом сливу. Спровођење ових мјера је препознато и подржано од стране Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), који са 5,5 милиона долара финансира пројекат „Омогућавање прекограничне сарадње и интегралног управљања водним ресурсима у проширеном сливу ријеке Дрим“.

Отварајући конференцију, државни секретар Министарства пољопривреде и руралног развоја Ђуро Жугић, подсјетио је на значај овог пројекта, истичући да је циљ пројекта да се обједине сви постојећи подаци, препознају извори загађења и могућа рјешења, као и да се дефинишу најбољи модели заједничког дијалога земаља, кроз радне групе у оквиру пројекта за посебне области.

Жугић је истакао да је овај пројекат важан и као платформа за дефинисање и обезбјеђење финансијске подршке за друге прекограничне пројекте чијом би реализацијом могли да се рјешавају конкретни заједнички проблеми у сливу, као што су питање ријеке Бојане и Скадарског језера.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја