Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Представници Црне Горе у Словенији, на међународном пољопривредном сајму АГРА и КИНА – ЦЕЕЦ форуму

Представљање црногорских произвођача прилика за освајање ЕУ и ширих тржишта

Представљање црногорских произвођача прилика за освајање ЕУ и ширих тржишта
Датум објаве: 27.08.2017 14:29 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР  МПРР
Представници црногорског Министарства пољопривреде и руралног развоја боравили су у Словенији гдје се одржава 55. Међународни сајам пољопривреде и хране – АГРА. Такође у оквиру механизма сарадње Кине и земаља централне и источне европе 16+1 одржан је 12. састанак министара и високих представника земаља централне и источне Европе са представницима Кине 16+1 (Кина - ЦЕЕЦ Агротраде Форум за економску сарадњу). 

На сајму АГРА, који је један од највећих и најзначајнијих у централној Европи, међу производима агроиндустрије водећих европских и свјетских брендова, по први пут учествују и произвођачи хране из Црне Горе и то компаније Плантаже, Горановић, Месопромет и Дива, у организацији Привредне коморе Црне Горе и Министарства пољопривреде и руралног развоја. 

За компаније Горановић и Месопромет, које су ове године добиле извозни број за тржиште Европске уније, посјета реномираном сајму свјетских оквира нова је прилика за унапређење пословања. Према ријечима Ђорђија Горановића, учешће на сајму је одлична прилика за представљање компаније и производа црногорске месне индустрије на ЕУ и другим тржиштима. 

Црногорске производе имао је прилику да проба и кинески министар пољопривреде Хан Чангфу, који је посјетио наш штанд. На сајму је представљено преко 1.800 излагача из 36 земаља свијета. Из Кине, као земље партнера овогодишњег АГРА сајма, присутан је већи број компанија из области пољопривреде и агроиндустрије. Сајам је отворио предсједник Словеније господин Борут Пахор. 

На састанку Кина - ЦЕЕЦ који се одржао на Брду код Крања под слоганом "Важност ланца набавке хране на локалном и глобалном нивоу" усвојена је Декларација којом су земље учеснице потврдиле посвећеност да слиједе смјернице из Риге којим је дефинисана сарадња у области пољопривреде. Представници 16+1 размотрили су напредак у сарадњи током протекле године и оцијенили га позитивним.

Размијењена су мишљења о важности међународних трговинских ланаца снабдијевања прехрамбеним производима на локалном и глобалном нивоу, као и о другим питањима од заједничког интереса, уз оцјену да је трговина пољопривредним производима важан фактор у ублажавању сиромаштва, постизању сигурности хране и одрживог коришц́ења природних ресурса, што су главни циљеви одрживог развоја. Функционалан, транспарентан, правичан и ефикасан систем трговања је од суштинског значаја како би се одговорило на могуц́е негативне ефекте услед климатских промјена и осигурала се сигурност хране. Питања сигурности хране и стандарди који се односе на квалитет, добробит животиња и животну средину су важни захтјеви потрошача у међународној трговини, а истовремено нетарифне баријере могу ометати даљи развој трговине«, наводи се у декларацији. 

Земље учеснице усагласиле су да мјере које треба предузети како би се даље промовисала пољопривредна сарадња јесу даље јачање сарадње у свим областима важним за развој одрживе пољопривредне производње, прераде и руралних подручја. Истакнута је важност подстицања заједничког улагања и подршка компанијама да инвестирају у оквиру Иницијативе, као и даље унапређење трговинске сарадње и промовисање, кроз учешц́е на агробизнис догађајима и међународним пољопривредним сајмовима, какав је и АГРА. 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја