Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za 2019. godinu.

Javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za 2019. godinu.
Datum objave: 25.02.2019 10:29 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih zasada nabavkom sertifikovanog sjemenskog i sadnog materijala višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja (smilja, matičnjaka, lavande, pelina, itd.), kao i na nabavku opreme za modernizaciju primarne proizvodnje tj. nabavku sistema za navodnjavanje “kap po kap”.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registru poljoprivrednih gazdinstava kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške.

Minimalna površina zasada u zasnivanju je 0,3 ha. Investicija se mora započeti i realizovati u 2019. godini, a za nabavku sadnog materijala, prihvatljiva za podršku je i investicija započeta nakon 15. novembra 2018. godine. Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme.

Minimalna vrijednost investicije iznosi 500 eura, a maksimalna podrška iznosi do 50% od prihvatljivih troškova investicije, maksimalno do 5.000 eura po jednom gazdinstvu godišnje.

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju Zahtjev za odobravanje podrške sa pratećom dokumentacijom. U zavisnosti od vrste investicije, dostavljaju se potrebna dokumenta: fotokopija lične karte, posjedovni list, dokaz o kupljenoj i plaćenoj opremi i sadnom materijalu i Sertifikat o priznavanju sadnog materijala izdat od strane Uprave za bezbjednost hrane,veterinu i fitosanitarne poslove, itd.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje podrške je 1. novembar 2019. godine.

Uzgajivačima ljekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju i druge mjere podrške

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj Javni poziv, uzgajivačima višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju je bespovratna podrška po hektaru  kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, podrška za izgradnju bunara i bistijerni, nabavku mehanizacije i drugi.

Informacije u vezi sa ovim Javnim pozivom možete dobiti u Direktoratu za ruralni razvoj i Odjeljenju za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, i  putem telefona: 020-482-150.

 

Javni poziv za dodjelu podrsˇke uzgoju ljekovitog i aromaticˇnog bilja 2019 final draft

Zahtjev za dodjelu podrsˇke uzgoju ljekovitog i aromaticˇnog bilja- Obrazac zahtjeva.