Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Даниловграду наставак инфо кампање - ИПАРД други јавни позив за прераду

У Даниловграду наставак инфо кампање - ИПАРД други јавни позив за прераду
Датум објаве: 20.09.2019 15:30 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


У наставку инфо кампање спровођења ИПАРД другог јавног позива за подршку преради, данас су имали прилику да присуствују презентацији потенцијални корисници са територије општине Даниловград и детаљније се информишу о условима под којим заинтересовани привредници и кооперативе могу аплицирати у периоду од 04. септембра до 04. новембра 2019. године.

Пред великим бројем заинтересованих прерађивача појашњени су услови ИПАРД позив за прераду, и како заинтересовани апликанти могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€, док подршка износи до 50% прихватљивих трошкова. Додатна средства подршке од 10% могу се додијелити за дио прихватљивих/одобрених трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција.

Такође, током презентације акцентовано је да се подржавају почетници, односно заинтересовани апликанти могу основати предузеће до трајања јавног позива и аплицирати за средства подршке.

Представници Министарства упутили су заинтересоване произвођаче да предмет инвестиције може бити изградња, реконструкција или опремање објеката за пријем и прераду производа, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

На питање произвођача да ли подносилац мора испуњавати минимум капацитета приликом подношења захтјева  појашњено је да корисници ИПАРД другог јавног позива за прераду могу бити правна лица (микро, мала и средња) предузећа, као и кооперативе. У складу са критеријумима, корисници могу бити и велика предузећа. Подршка се додјељује за прераду пољопривредних и рибљих производа, за које су постављени и специфични критеријуми, односно услови које потенцијални корисници подршке морају да задовоље да би остварили подршку кроз овај јавни позив. Најкасније до тренутка исплате, у зависности од сектора прераде, корисници морају имати инсталиране капацитете прераде и то:

Сектор прераде млијека: минимални капацитет дневне прераде од 500 л млијека;

Сектор прераде меса:   -                кланице са минималним капацитетом дневног клања (8 радних     часова) од десет грла говеда или 20 грла свиња или 30 грла оваца или коза или 3.000 комада живине;

-         прерада меса са минималним капацитетом годишње прераде од 10 т;

Сектор производње вина: минималним годишњим капацитетом од 2.000 л вина годишње;

Сектор прераде воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље): погони за прераду воћа и поврћа регистровани у одговарајућим регистрима у складу са законом.

Сектор прераде маслина: минималним годишњим капацитетом прераде од 500 кг;

Сектор прераде рибе и аквакултуре: минимални капацитет годишње прераде од 5 т.

Произвођачи су се интересовали и колико је понуда потребно доставити приликом подношења захтјева за одобрење, а колико при подношењу захтјева за исплату. Објашњено је да се сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страница Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци и све додатне информације се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.

Питања присутних су се односила на које то који су минимални капацитети за производњу воћа и поврћа и шта се подрразумјева под отпадом и отпадним водама.Произвођаче је такође интересовало како се поступа у случају када се јави само један понуђач за расписани тендер. Такође, дата је препорука да до момента подношења захтјева буде обезбијеђена сва документа како би се избјегао застој и како би цијели процес текао брже.