Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Припреме за почетак повлачења 40 милиона еура бесповратне подршке

Црна Гора испунила кључне услове за почетак спровођења пуног ИПАРД-а

Црна Гора испунила кључне услове за почетак спровођења пуног ИПАРД-а
Датум објаве: 28.06.2017 14:45 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРЦрна Гора је испунила кључне услове који се односе на успостављање административне структуре неопходне за почетак спровођења ИПАРД програма, кроз који ће црногорска пољопривреда кренути са повлачењем раније обезбијеђених 40 милиона еура бесповратне подршке из ЕУ.

Ово је данас саопштио представник ЕУ, шеф претприступне јединице Генералног директората за пољопривреду и рурални развој из ЕК, Лиам Бреслин, на састанку представника Министарства пољопривреде и руралног развоја и Европске уније, одржаном у Подгорици. Ријеч је још једном састанку Одбора за надгледање ИПАРД ИИ програма, у чијем раду учествују и представници пољопривредних произвођача, који се одржава са циљем што успјешније припреме администрације и пољопривредних произвођача за коришћење ИПАРД средстава.

Програм развоја пољопривреде и руралних подручја Црне Горе у оквиру ИПАРД ИИ 2014-2020 (ИПАРД ИИ програм) усвојен је од стране ЕК комисије 20. јула 2015. године, а од стране Владе Црне Горе 10. септембра 2015. године. Кроз спровођење овог Програма, црногорској пољопривреди на располагању је око 40 милиона еура бесповратних средстава, што је потенцијално око 80 милиона нових инвестиција. Припрема административних структура у Црној Гори у циљу акредитације за почетак коришћења ИПАРД средстава у завршној је фази.

Представника ЕК, Лиам Бреслин, похвалио је том приликом досадашњи рад Министарства пољопривреде и руралног развоја, истичући да су готово у потпуности испуњене препоруке ревизора у циљу добијања овлашћења за извршавање буџетских задатака. Он је казао да су практично створени услови за почетак спровођења ИПАРД програма, односно објављивање првог јавног позива, што се, према његовој процјени, може очекивати у наредном периоду.

Паралелно са активностима на акредитацији структура за коришћење ИПАРД-а, Министарство пољопривреде и руралног развоја правовремено је радило на припреми пољопривредних произвођача, односно подизању њихових апсорпцијских капацитета, како би били спремнији за коришћење ових средстава. Најзначајнија припрема, свакако, представља искуство кроз спровођење ИПАРД лике пројеката бесповратне подршке кроз које су и произвођачи, али и администрација, посебно стручне и савјетодавне службе, постигли значајан степен напретка у том правцу. Посебан сегмент припреме представља информисање и едукација пољопривредника. У претходном периоду, одржан је низ информативних радионица на тему ИПАРД-а. Сарадња са пољопривредним произвођачима у правцу њиховог бољег информисања и припреме за повлачење расположивих средстава ИПАРД-а биће интензивирана у сусрет објављивању првог јавног позива за додјелу средстава, али и током спровођења.

Кроз рад Одбора надгледање, реализоване су и додатне процедуралне претпоставке за доступност званичних информација корисницима, као и остале комуникационе активности. Црна Гора била је у обавези да оснује ИПАРД ИИ одбор за надгледање у складу са споразумом који је потписан између Владе Црне Горе и Европске комисије, а тиче се правила спровођења финансијске подршке ЕУ Црној Гори кроз инструмент претприступне подршке (ИПА) и то за област „Пољопривреда и рурални развој“. Чланови ИПАРД ИИ одбора су представници институција које су укључене у сам процес спровођења ИПАРД ИИ програма, као и представници пољопривредних произвођача, односно удружења из различитих сектора пољопривредне производње, али и представници невладиног сектора. Одбор је одговоран за извјештавање, мониторинг и евалуацију спровођења ИПАРД ИИ програма. Периодично разматра напредак у постизању циљева, остваривању планираних оутпута и резултата постављених Програмом и расправља о свим проблематичним питањима и активностима.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја