Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана прва сједница Одбора за надгледање ИПАРД ИИ програма

Одржана прва сједница Одбора за надгледање ИПАРД ИИ програма
Датум објаве: 07.07.2016 16:50 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПредставници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Европске уније данас су у Подгорици одржали прву сједницу Одбора за надгледање ИПАРД програма. Програм развоја пољопривреде и руралних подручја Црне Горе у оквиру ИПАРД ИИ 2014-2020 (ИПАРД ИИ програм) усвојен је од стране Европске комисије 20. јула 2015. године, а од стране Владе Црне Горе 10. септембра 2015. године. Кроз спровођење овог Програма у црногорску пољопривреду биће инвестирано око 100 милиона еура до 2020. године.

„Како би се ИПАРД ИИ програм спровео што успјешније, и средства која ће бити на располагању нашим пољопривредним произвођачима што боље искористила, основали смо ИПАРД ИИ одбор за надгледање. Његова главна улога биће да прати сам процес спровођења ИПАРД ИИ програма, да даје свој допринос у превазилажењу евентуалних уских грла која ће се јавити током спровођења, али и да обезбиједи видљивост Програма у читавој Црној Гори. Надам се да ћемо захваљујући вашој активној улози и конструктивном доприносу у што већој мјери искористити претприступна бесповратна средства подршке и на тај начин заједно унаприједити пољопривредну производњу у Црној Гори“, казао је Немања Катнић, предсједавајући ИПАРД ИИ одбора за надгледање и секретар Министарства пољопривреде и руралног развоја, отварајући састанак.

Геррy Киелy, шеф претприступне јединице Генералног директората за пољопривреду и рурални развој из Европске комисије, похвалио је досадашњи рад Министарства пољопривреде и руралног развоја, истичући да је ИПАРД лике изузетно добра прилика како би се тестирао сам систем, укључујући институције које ће бити укључене у процес спровођења ИПАРД ИИ програма, те да сматра да је само оснивање ИПАРД ИИ одбора за надгледање одличан корак за даљу сарадњу његових чланова и унапрјеђење самог процеса спровођења Програма.

ИПАРД ИИ одбор за надгледање члановима пружа могућност да својим предлозима и радом допринесу остваривању циљева ИПАРД ИИ програма, чиме се уједно обезбјеђује и транспарентност спровођења Програма. Од велике важности је да сви чланови дају свој допринос, како би се и сам Програм спровео што успјешније.

На данашњој сједници усвојене су измјене ИПАРД ИИ програма, Пословник о раду ИПАРД ИИ одбора за надгледање, План видљивости и комуникационих активности за ИПАРД ИИ програм, као и План евалуације ИПАРД ИИ програма.

Црна Гора је у обавези да оснује ИПАРД ИИ одбор за надгледање у складу са Оквирним и Секторским споразумом који је потписан између Владе Црне Горе и Европске комисије, а тичу се правила спровођења финансијске подршке ЕУ Црној Гори кроз инструмент претприступне подршке (ИПА) и то за област „Пољопривреда и рурални развој“ (ИПАРД ИИ). Чланови ИПАРД ИИ одбора су представници институција које су укључене у сам процес спровођења ИПАРД ИИ програма, као и представници пољопривредних произвођача, односно удружења из различитих сектора пољопривредне производње, али и представници невладиног сектора.

Прва сједница Одбора за надгледање ИПАРД ИИ програма

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја