Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Одржана радионица за општинске и савјетодавне службе у Бијелом Пољу

Саопштење: Одржана радионица за општинске и савјетодавне службе у Бијелом Пољу
Датум објаве: 08.05.2015 09:16 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРНакон одржане радионице за савјетодавне службе из централних и јужних општина Црне Горе, у Бијелом Пољу представљен је Предлог програма развоја пољопривреде и руралних подручја ИПАРД 2014-2020 савјетодавцима из сјеверних општина.

На радионици су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили цио програм, појединачне мјере и процедуру имплементације програма и мјера, стављајући посебан акценат на рурални развој. Развој руралних подручја и пољопривредних газдинстава на сјеверу Црне Горе од изузетне је важности за цјелокупан развој црногорске пољопривреде. Да би пољопривредни произвођачи били спремни да искористе средства која ће им бити доступна и унаприједе своја газдинства, морају се едуковати и информисати, што је и нагласила Ана Чабаркапа, савјетница у Директорату за рурални развој.  "Предуслов успјешне имплементације свих програма представља тачна и јасна информација која се даје потенцијалним корисницима, тако да је константна информисаност и едукација свих укључених у процес интеграција од велике важности“, казала је Чабаркапа и истакла саму улогу савјетодавних служби „Савјетодавне службе, увијек морају располагати јасним и прецизним информацијама, јер они остварују први контакт са пољопривредним произвођачима, којима у потпуности мора бити јасан начин спровођења мјера и добијања подршке“.

Експерти из Холандије и Естоније, г-дин Пиет ван Вугт, бивши замјеник директора Агенције за плаћање Холандије и г-дин Андрус Рахну, шеф Одсјека за директна плаћања и рурални развој у Агенцији за плаћање Естоније, указали су на улогу и значај које савјетодавне службе имају у њиховим земљама. Они су највећи акценат ставили на директном контакту и организовању инерактивних радионица као активностима које савјетодавне службе користе у комуникацији са пољопривредним произвођачима, што је највише и интересовало црногорске савјетодавце. Њихова питања била су усмјерена и у правцу рјешавања могућих проблема током самог спровођења програма, као и могућностима прилагођавања критеријума условима на пољопривредним газдинствима.

Радионици је присуствовало 34 представника општинских и савјетодавних служби.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја