Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Одржана радионица за општинске и савјетодавне службе

Саопштење: Одржана радионица за општинске и савјетодавне службе
Датум објаве: 05.05.2015 16:15 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРНакон што је Министарство пољопривреде и руралног развоја успјешно реализовало кампању за пројекат ИПАРД-лике којим је фокус стављен на ширење засада и повећање сточног фонда, у циљу што боље припреме пољопривредних произвођача за наредне програме који се, прије свега, односе на развој прерађивачких капацитета, представницима општинских секретаријата и савјетодавних служби представљен је Предлог програма развоја пољопривреде и руралних подручја ИПАРД 2014-2020. Представљање програма реализује се у оквиру Тwиннинг пројекта под називом: Јачање програма руралног развоја у оквиру ИПАРД програма у Црној Гори.

На радионици су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили цио програм, појединачне мјере и процедуру имплементације програма и појединих мјера. Посебно је истакнута улога коју ће савјетодавне службе имати у овом процесу. Ана Чабаркапа, савјетник у Директорату за рурални развој, посебно је нагласила важност иницијативе коју треба да имају савјетодавне службе. "Посебно инсистирамо на директном контакту и едукацији пољопривредних произвођача кроз семинаре, радионице и предавања, јер према свим истраживањима које смо спровели, овакве активности дају најбоље резултате", казала је Чабаркапа. Експерти из Холандије и Естоније, г-дин Пиет ван Вугт, бивши замјеник директора Агенције за плаћање Холандије и г-дин Андрус Рахну, шеф Одсјека за директна плаћања и рурални развој у Агенцији за плаћање Естоније, указали су на улогу и значај које савјетодавне службе имају у њиховим земљама. Наводећи примјере конкретних активности које савјетодавне службе користе у комуникацији са пољопривредним произвођачима, дати су практично употребљиви примјери који могу бити од користи савјетодавцима. Представнике савјетодавних служби највише је интересовао начин на који су организоване сличне службе у другим земљама, начин њиховог функционисања и улога у спровођењу програма руралног развоја.

Да је тимски рад најбитнији у самом процесу интеграција, сагласни су сви учесници радионице. Такође, предуслов успјешне имплементације свих програма представља тачна и јасна информација која се даје потенцијалним корисницима, тако да је константна информисаност и едукација свих укључених у процес интеграција од велике важности. Радионици је присуствовало 28 представника општинских и савјетодавних служби из централних и јужних општина Црне Горе. Наредна радионица биће организована 07. маја 2015. године, у Бијелом Пољу, у сали Општине, са почетком у 10 часова.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја