Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен још један ИПАРД лике 2 јавни позив за додјелу бесповратне подршке преради

Датум објаве: 16.10.2017 07:51 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас нови, трећи по реду јавни позив за додјелу бесповратне подршке кроз пројекат ИПАРД лике 2, који је намијењен искључиво преради. Субјекти у пословању храном, односно прерађивачи и кроз овај јавни позив - ИПАРД лике 2.3 имаће могућност да започну или унаприједе прераду пољопривредних производа. Унапређење се односи првенствено на усаглашавање са стандардима безбједности хране, у циљу повећања конкуретности домаћих произвођача хране. 

За позив ИПАРД лике 2.3 на располагању је 1 милион еура бесповратне подршке. Средства за пројекат ИПАРД лике 2 обезбијеђена су из претприступних фондова Европске уније, као и националних средстава. Укупна вриједност пројекта је 6,2 милиона еура, од чега је 4,7 милиона еура грант ЕУ, а 1,6 милиона еура национална контрибуција. Пројекат се имплементира према процедурама Свјетске банке. Минимална вриједност инвестиције која се подржава кроз пројекат ИПАРД лике 2.3 износи 12.000 еура (износ без ПДВ), док је максимална 125.000 еура (износ без ПДВ). Бесповратна подршка износи 50 одсто прихватљиве инвестиције, за све области инвестирања. 

Циљ подршке је јачање субјеката у пословању храном животињског и биљног поријекла и достизање националних и ЕУ стандарда, кроз подизање нивоа хигијенске и здраствене исправности хране. Позив се ослања на Закон о безбједности хране на основу кога је урађена категоризација објеката који послују са храном животињског и неживотињског поријекла, гдје је кроз стандардизовану процедуру урађена процјена стања код свих објеката у Црној Гори који се баве прерадом. Тада је дефинисано њихово тренутно одступање од националних и ЕУ стандарда. Ријеч је објектима који се налазе у регистрима Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Сектори прераде који се подржавају кроз овај Јавни позив су: 

- Сектор хране животињског порекла (рибарство и аквакултура);

- Сектор хране биљног поријекла и гљива (воц́е, поврц́е, љековито и ароматично биље, печурке, маслиново уље и други производи од маслина, вино);

- Кланице на пољопривредним газдинствима и већ постојеће кланице које су одобрене у складу са Уредбом о условима за одступање у погледу изградње, уређења и опремања објеката који имају мали обим производње, прераде и обраде хране.

Сви заинтересовани за аплицирање на нови позив, о условима и начину аплицирања, као и врстама прихватљивих инвестиција, могу се информисати из јавног позива који се налази на сајту Министарства пољопривреде хттп://www.мпр.гов.ме/министарство, и у комуникацији са запосленима у Директорату за ИПАРД  плаћање(конт.тел. 020 672 007).

За аплицирање позив ће бити отворен од 01. новембра 2017. године до 31. јануара 2018. године, а представници Директората за плаћања већ наредних дана започеће инфо – кампању по црногорским општинама, како би потенцијалне апликанте детаљније упознали са условима за подршку. Информативна и савјетодавна подршка Министарства произвођачима ће бити на располагању и касније током припреме апликација и инвестирања. 

Оглас ИПАРД лике 2.3.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја