Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Могућност да више произвођача искористи средства подршке ЕУ

Продужен рок за пријављивање на ИПАРД лике 2.2 јавни позив до 30. априла

Датум објаве: 16.03.2017 12:30 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја, током претходна два мјесеца, остварило је интензивну комуникацију са потенцијалним корисницима програма ИПАРД лике 2.2, у циљу презентације нових могућности и подршке у припреми апликација за расположива бесповратна средства ЕУ, у износу од близу три милиона еура, намијењених јачању прераде кроз овај јавни позив.

Као резултат такве интензивне и отворене комуникације, у сусрет потребама пољопривредних произвођача и квалитету реализације овог програма подршке, Министарство је донијело одлуку да продужи рок за подношење апликација до 30. априла.

Имајући у виду захтјевност процедура које подразумијевају израде пројеката, бизнис и других планова, добијања рјешења, урбанистичко-техничких услова и других неопходних докумената, Министарство је донијело одлуку о продужењу рока за подношење апликација, како би обезбиједило свим заинтересованим произвођачима додатно вријеме за квалитетну припрему неопходне документације.

Министарство пољопривреде и руралног развоја је одлучно да интензивира активности којима би се свим заинтересованим пољопривредним произвођачима пружила стручна подршка у процесу припреме апликација.

У том циљу Министарство и овом приликом позива све потенцијалне кориснике овога и других програма подршке да користе капацитете стручних и савјетодавних служби Министарства у циљу подршке припреми документације, као и да указују на присуство евентуалних баријера, како би Министарство предузело кораке у циљу њиховог превазилажења.

Подсјећамо, кроз ИПАРД лике 2.2 позив, субјекти у пословању са храном, могу да инвестирају минимално 15.000 еура, а максимално 250.000 еура. Они који испуне услове позива и уговоре инвестицију добиће поврат средстава у износу од 50 одсто инвестиције, не рачунајући ПДВ.

Шансу да унаприједе своје пословање кроз овај позив имају правна лица и предузетници из сектора везаног за млијеко, рибарство и аквакултуру. Из сектора хране биљног поријекла и гљива корисници могу бити они који се баве прерадом и паковањем примарних пољопривредних производа: воћа, поврћа, гљива, ароматичног и љековитог биља, маслиновог уља и других производа од маслина и вина. Подржавају се и кланице, а у том дијелу корисници могу бити физичка лица или привредна друштва, који се баве узгојем говеда, оваца, коза, свиња, товних пилади и ћурића.

Позивамо све субјекте у пословању са храном да се обрате за савјете и помоћ у припреми апликација и неопходних докумената, као и на указивање на евентуалне баријере на које наилазе у процесу припреме документације за апликације.


Јавни позив за додјелу подршке кроз ИПАРД лике 2.2


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја