Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Од 1. фебруара почиње пријем захтјева за подршку кроз пројекат ИПАРД лике 2.2

Датум објаве: 01.02.2017 12:26 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја обавјештава све који су заинтересовани за бесповратну подршку преради кроз пројекат ИПАРД лике 2.2 да данас, 1. фебруара, почиње рок за предају апликација на јавни позив. Пријем апликација трајаће током наредна два мјесеца, до 31. марта ове године.

Подсјећамо да је кроз ИПАРД лике 2.2 јавни позив произвођачима на располагању 2,8 милиона еура из ЕУ бесповратних фондова, и дијелом из националног буџета. Прерађивачи, односно субјекти у пословању са храном, могу да инвестирају минимално 15.000 еура, а максимално 250.000 еура. Они који испуне услове позива и уговоре инвестицију добиће поврат средстава у износу од 50 одсто инвестиције.

Шансу да унаприједе своје пословање кроз овај позив имају правна лица и предузетници из сектора везаног за млијеко, рибарство и аквакултуру. Из сектора хране биљног поријекла и гљива корисници могу бити они који се баве прерадом и паковањем примарних пољопривредних производа: воц́а, поврц́а, гљива, ароматичног и љековитог биља, маслиновог уља и других производа од маслина и вина. Подржавају се и кланице, а у том дијелу корисници могу бити физичка лица или привредна друштва, који се баве узгојем говеда, оваца, коза, товних пилади и ћурића, и свиња. Циљ подршке кроз овај пројекат јесте јачање сектора производње хране у Црној Гори, кроз унапређење субјеката у пословању храном и достизање националних и ЕУ стандарда у области безбједности хране.

Инвестиције које се подржавају односе се на адаптацију/реконструкцију/изградњу објеката и других помоћних објеката за прераду, набавку и монтажу посебне опреме и механизације за производњу (прераду), затим набавку специјалних возила и механизације за сопствене потребе, на примјер, возила за превоз сировог млијека, укључујући мобилне резервоаре са пратећом опремом, специјализоване резервоаре/системе хлађења за камион са одговарајућом опремом. Подржава се и набавка и монтажа система за производњу енергије из обновљивих извора за сопствену потрошњу, набавка специјалне опреме и механизације за паковање, етикетирање и складиштење готових производа, затим набавка намјенске опреме за чишћење, пречишћавање и остале услуге у објекту, као и набавка опреме за вентилацију објекта, водоснабдијевање (не укључујући бунаре), електро и канализациону мрежу, пречишћавање отпадних вода и спрјечавање загађења ваздуха и друге системе. Подржава се и формирање такозваних унутрашњих приступних путева, у циљу повезивање погона у оквиру субјекта.

Документација

Документа која су потребна за пријављивање на јавни позив могу се преузети са сајта Министарства пољопривреде и руралног развоја или у канцеларијама савјетодавних служби Министарства, као и општинских служби. За аплицирање, корисник је обавезан да достави потпуно испуњен Захтјев за одобравање пројекта, укључујући сву додатну документацију наведену у захтјеву (Анекс 1). Потребно је доставити и Бизнис план (Анекс 3), као и техничку документацију, у папирној и електронској форми.

О могућностима и условима за аплицирање на јавни позив потенцијални корисници подршке информисани су током претходне седмице на презентацијама које су одржане по општинама у Црној Гори. У наредном периоду биће организоване и адекватне радионице за апликанте, а представници Директората за плаћање Министарства, затим Управе за безбједност хране и савјетодавних служби биће током наредна два мјесеца на располагању заинтересованима и на терену како би им помогли у припреми апликација и прикупљању документације.

Напомињемо да корисници који нијесу били у процесу категоризације објеката у пословању са храном, као и почетници из сектора аквакултуре и рибарства и кланице на пољопривредним газдинствима прије предаје захтјева за одобравање пројекта треба да поднесу захтјев за регистрацију објекта код Управе за безбиједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Потребно је да ураде и предају технолошки план унапређења производње.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја