Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почиње представљање јавног позива ИПАРД лике 2.2 потенцијалним корисницима по општинама

Презентација бесповратне подршке преради у понедјељак у Подгорици

Датум објаве: 21.01.2017 16:24 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја наредне седмице почеће са представљањем пројекта ИПАРД лике 2.2 по црногорским општинама, како би потенцијалним и заинтересованим произвођачима и прерађивачима пољопривредних производа појаснили могућности, услове и критеријуме новог пројекта бесповратне подршке инвестицијама у прераду.

Потенцијалним корисницима пројекта и на терену ће бити на располагању стручне и савјетодавне службе Министарства, како би им у директном разговору правовремено дали савјете, сугестије, појашњења дефинисаних процедура, а у наредној фази помогли и у припреми апликација за јавни позив за додјелу подршке кроз овај пројекат.

Један од кључних циљева инфо – кампање је стварање амбијента да што више произвођача у Црној Гори искористи могућност да унаприједи дјелатност којом се бави и да се повуку сва расположива бесповратна средства која су обезбијеђена од стране Европске уније.

Пројекат ИПАРД лике 2.2 финансира се из ЕУ бесповратних фондова у износу од 2,8 мил еура, уз додатна средства из националног буџета. Прерађивачи, односно субјекти у пословању са храном, могу да инвестирају минимално 15.000 еура, а максимално 250.000 еура. Они који испуне услове позива и уговоре инвестицију добиће поврат средстава у износу од 50 одсто инвестиције.

Циљ подршке је јачање субјеката у пословању храном животињског и биљног поријекла и достизање националних и ЕУ стандарда, кроз подизање нивоа хигијенске и здраствене исправности хране. Очекивани ефекти су раст конкуретности у свијетлу приступања тржишту ЕУ, јачање сектора производње хране у Црној Гори, кроз стварање додате вриједности и могућности за смањење спољнотрговинског дефицита.

Шансу да унаприједе своје пословање кроз овај позив за додјелу подршке имају правна лица, предузетници и примарни произвођачи из сектора везаног за млијеко, рибарство и аквакултуру. Из сектора хране биљног поријекла и гљива корисници могу бити они који се баве прерадом и паковањем примарних пољопривредних производа: воц́а, поврц́а, гљива, ароматичног и љековитог биља, маслиновог уља и других производа од маслина и вина. Подржавају се и кланице, а у том дијелу корисници могу бити физичка лица или привредна друштва, који се баве узгојем говеда, оваца, коза, товних пилади и ћурића, и свиња.

У оквиру инфо – кампање, прва презентација јавног позива биће одржана у понедјељак, 23. јануара, у Подгорици, у сали старе зграде Владе, са почетком у 15,00х.

Министарство пољопривреде и руралног развоја позива све потенцијалне кориснике подршке са подручја Подгорице да дођу на промоцију пројекта.

Позивамо и представнике медија да испрате овај догађај.

Инфо-кампања ће се наставити наредних дана у осталим општинама, према распореду:

24. јануар у Пљевљима, општинска сала, 12,00х
25. јануар у Бијелом Пољу, општинска сала, 12,00х
25. јануар у Беранама, општинска сала, 14,00х
26. Јануар на Жабљаку, општинска сала, 14,00х
30. Јануар у Бару, општинска сала 10+, 11,00х

30. Јануар у Тивту, општинска сала, 14,00х

О датуму и термину одржавања презентације у Никшићу, произвођачи и медији биће обавијештени накнадно. Уколико буде промјена у сатницама, благовремено обавијештење даће се кроз дневне најаве.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја