Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Симовић: Сви морамо бити још ефикаснији у повлачењу издашних средстава расположивих пољопривреди

Министар Симовић: Сви морамо бити још ефикаснији у повлачењу издашних средстава расположивих пољопривреди
Датум објаве: 17.01.2017 15:04 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМинистар пољопривреде и руралног развоја и потпредсједник Владе Црне Горе мр Милутин Симовић позвао је све у сектору пољопривреде, запослене у надлежним службама, али и пољопривредне произвођаче да се максимално и заједно потруде како би били ефикаснији у повлачењу све издашнијих средстава ЕУ која су на располагању црногорској пољопривреди.

Министар Симовић данас је на презентацији новог јавног позива за подршку (ИПАРД лике 2.2), организованој за представнике надлежних државних и општинских институција и служби, казао да је ријеч о још једној прилици за унапређење пољопривредног сектора, али и јачање апсорпцијских капацитета надлежних институција и служби, како би сви заједно помогли пољопривредним произвођачима да благовремено и квалитетно аплицирају на овај и наредне јавне позиве за бесповратну подршку.

Циљ овог позива, како је објаснио, је да се погони за прераду додатно усагласе са захтјевним стандардима безбједности хране, да произвођачи подигну конкуретност и повећају приходе, те створи додата вриједност у сектору производње хране и допринесе смањењу спољнотрговинског дефицита. „И овај пројекат се финансира из ЕУ бесповратних фондова, у износу од 2,8 милиона еура, уз додатна средства из националног буџета. Као што видите, износ подршке расте и овај пут опсег прихватљивих инвестиција се креће од минималних 15.000 до максималних 250.000 еура, које ће бити подржане са 50% бесповратне подршке. Дакле, нијесу мала средства подршке на расплагању, већ је отворена могућност да се добије 125.000 еура бесповратне подршке по једном пројекту. Надам се да ћемо имати више таквих пројеката“, казао је Симовић.

МПРРОн је истакао да је још озбиљнији приступ у реализацији овог пројекта практично загријавање за велико искушење пред којим ће се Црна Гора наћи, већ током ове године, а то је почетак реализације пуног ИПАРД програма за који су опредијељена средства у износу од 39 милиона еура. Симовић је казао да је почетак реализације планиран ове године, са повлачењем 5 милиона еура. Говорећи о врсти и износу подршке, објаснио је да ће бити акредитоване двије мјере, при чему ће у дијелу подршке примарној производњи максимална инвестиција бити 500 хиљада еура, а грант 250 хиљада еура, док за прераду инвестиција може да иде до 1,5 милиона еура, са грантом до 750 хиљада еура.
„То су велика средства која Црна Гора има захваљујући подршци ЕУ кроз претприступне фондове. Уз то, све већа су и издвајања за пољопривреду и из националног буџета, тако да се морамо сви заједно потрудити да их искористимо у циљу бржег развоја црногорске пољопривреде. Луксуз је имати толико милиона, а не бити спремни да их повучемо. То је велики изазов и за кориснике, али и администрацију, зато је кључни разлог данашњег окупљања представника надлежних служби на државном и општинском нивоу да позовем све на пуну посвећеност у реализацији јавних позива и свих пројеката у овој области“, истакао је министар.

Он се посебно осврнуо на улогу стручних и савјетодавних служби које је позвао да буду што више на терену у непосредној комуникацији са свим потенцијалним корисницима, укључујући и општинске службе. „Пољопривредни произвођач је најважнији. Потенцијалним корисницима ових средстава су потребни савјети, сугестије, појашњења дефинисаних процедура које су им, на први поглед компликоване, потребна им је ваша подршка за припрему апликација и ваша комуникација утемељена на људском разумијевању, а не на административном приступу. Задатак свих нас је да уклањамо административне баријере, а не да их прозводимо“ поручио је Симовић, додајући да се на плану повећануја ефикасности савјетодавних служби, кроз реорганизацију, стварају услови да се оне врате под пуно окриље Министарства пољопривреде.

Министар Симовић је истакао да очекивано повећање ефикасности служби у реализацији пројеката подршке и мјера агробуџета не смије да буде на уштрб квалитета и укупне транспаретности процеса. „Важно је да процедуре морамо поштовати и бити до краја транспаретни и да нема дискриминације по било којем основу. Критеријум за додјелу је испуњавање услова. То су правила утакмице, других нема и неће их бити. Ми нећемо бити они који ће производити у том дијелу било какве девијације. Да би користили ЕУ фондове морамо доказати да домаћински и транспарентно управљамо овим средствима“, поручио је Симовић.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја