Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

За унапређење прераде и стандарда безбједности хране 2,8 милиона еура подршке

Објављен нови позив за подршку преради - ИПАРД лике 2.2

Датум објаве: 13.01.2017 14:53 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас нови јавни позив за додјелу бесповратне подршке кроз пројекат ИПАРД лике 2, који је намијењен искључиво преради. Субјекти у пословању храном, односно прерађивачи, кроз овај јавни позив ИПАРД лике 2.2 имаће могућност да унаприједе прераду пољопривредних производа, првенствено у дијелу усаглашавања са стандардима безбједности хране.

 

За позив ИПАРД лике 2.2 који је објављен данас на располагању је 2,8 мил еура грант подршке. Средства за пројекат ИПАРД лике 2 обезбијеђена су из претприступних фондова Европске уније, као и националних средстава. Укупна вриједност пројекта је 6,2 милиона еура, од чега је 4,7 милиона еура грант ЕУ, а 1,6 милиона еура национална контрибуција. Пројекат се имплементира према процедурама Свјетске банке. Минимална вриједност инвестиције која се подржава кроз пројекат ИПАРД лике 2.2 износи 15.000 еура, док је максимална 250.000 еура. Бесповратна подршка износи 50 одсто прихватљиве инвестиције, за све области инвестирања.

 

Циљ подршке је јачање субјеката у пословању храном животињског и биљног поријекла и достизање националних и ЕУ стандарда, кроз подизање нивоа хигијенске и здраствене исправности хране. Позив се ослања на Закон о безбједности хране на основу кога је урађена категоризација објеката који послују са храном животињског и неживотињског поријекла, гдје је кроз стандардизовану процедуру урађена процјена стања код свих објеката у Црној Гори који се баве прерадом. Тада је дефинисано њихово тренутно одступање од националних и ЕУ стандарда. Ријеч је објектима који се налазе у регистрима Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, као и Министарства здравља.

 

Кроз ИПАРД лике 2.2 даје се могућност субјектима у пословању храном, да на основу урађене категоризације као и на основу захтјева за обавезну регистрацију, припреме планове унапређења или технолошке планове, који ће бити прегледани и одобрени од надлежних институција. На основу планова даље се дефинишу потребне инвестиције које се могу подржати, како би објекти достигли одговарајућу категорију. Што више планирана инвестиција буде у складу са рјешавањем неусаглашености из категоризације и испуњавању ставки из планова унапређења, као и са одобреним технолошким планом, то ће имати већу шансу да добије нашу подршку.

 

Истичемо да субјектима у пословању храном који нијесу регистровани у Централном регистру регистрованих односно одобрених објеката за производњу, прераду и дистрибуцију хране или хране за животиње и који нијесу били предмет процеса категоризације овим позивом даје се могућност да се региструју у поменутом регистру који води Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Сектори прераде који се подржавају кроз овај Јавни позив су:

 

- Сектор хране животињског порекла (млијеко, рибарство и аквакултура…)

 

- Сектор хране биљног поријекла и гљива (воц́е, поврц́е, љековито и ароматично биље, печурке, маслиново уље и други производи од маслина, вино)

- Кланице на пољопривредним газдинствима и већ постојеће кланице које су одобрене у складу са Уредбом о условима за одступање у погледу изградње, уређења и опремања објеката који имају мали обим производње, прераде и обраде хране

 

Сви заинтересовани за аплицирање на нови позив потребне информације о условима и начину аплицирања, као и врстама прихватљивих инвестиција, могу наћи на сајту Министарства пољопривреде (хттп://www.минпољ.гов.ме/рубрике/ИПАРД_лике_2.2/). Позив за аплицирање биће отворен од 01. фебруара до 31. марта 2017. године, а представници Директората за ИПАРД плаћања већ наредних дана започеће инфо – кампању по црногорским општинама, како би потенцијалне апликанте детаљније упознали са условима за подршку. Информативна и савјетодавна подршка Министарства произвођачима ће бити на располагању и касније током припреме апликација и инвестирања.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја