Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Кроз пројекат ИПАРД лике 1.2 на располагању 1,5 милиона еура

Објављен нови јавни позив за додјелу подршке пољопривредним произвођачима

Датум објаве: 18.11.2016 09:08 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја, у складу са Агробуџетом за 2016.годину, објавило је нови јавни позив за додјелу средстава бесповратне подршке за инвестиције у пољопривредна газдинства кроз ИПАРД-лике пројекат. Кроз јавни позив ИПАРД лике 1.2 пољопривредним произвођачима биће на располагању 1,5 милион еура.

Након успјешне имплементације пет јавних позива кроз пројекат МИДАС и два јавна позива кроз ИПАРД лике пројекат, Министарство пољопривреде руралног развоја са ИПАРД лике 1.2 позивом наставља са подршком пољопривредним произвођачима.

ИПАРД лике пројекат финансира Европска унија, а реализује га Министарство пољопривреде и руралног развоја - Директорат за плаћања у сарадњи са Свјетском банком.

Циљ ИПАРД лике пројекта је јачање црногорске пољопривреде и достизање потребних стандарда, посебно у дијелу припреме Црне Горе за коришћење ИПАРД средстава, планираних за 2017. годину.

Подршка овог типа има за циљ да припреми црногорски сектор пољопривреде као и институције за будуће чланство у ЕУ кроз модернизацију производње и јачање производне конкурентности, као и достизање стандарда заједнице (ЕУ) на пољу: повећања квалитета производа; хигијене и безбједности хране; побољшања конкурентности породичних газдинстава; увођења нових технологија и иновација и отварања нових тржишних могућности; побољшања квалитета производа уз испуњавање ЕУ стандарда у области безбједности хране и заштите животне средине; очувања производње традиционалних производа; повезивања сектора пољопривреде и сектора туризма; обогаћивања туристичке понуде специфичним и ријетким производима високог квалитета.

Право да аплицирају на овај јавни позив имају пољопривредна газдинстава која су регистрована у Регистар пољопривредних газдинстава, који води Министарство пољопривреде и руралног развоја.

Све детаљне информације о процедурама набавки, критеријумима прихватљивости, потребној документацији усаглашене су са Европском унијом и Свјетском банком, и налазе се у Оперативном приручнику за ИПАРД лике 1.2 Јавни позив који ће пољопривредницима такође бити доступан на сајту Министарства.

Пројекција је да ће 10% од укупног буџета за овај јавни позив бити распоређено на сектор аквакултуре, а остатак средстава биће распоређен на сектор сточарства – 60% и сектор биљне производње 40%. Минималан износ инвестиције је 10.000 еура, а максималан 70.000 еура.

Пријем захтјева за одобравање пројеката вршиће се од 1. децембра 2016. године до 31. јануара 2017. године, а са инфо кампањом упознавања пољопривредних произвођача са условима и критеријумима за аплицирање представници Директората за плаћања почеће већ наредне седмице.

Према плану представници Директората за плаћања наредне седмице организоваће радионице на којима ће бити представљен јавни позив и појашњена процедура подношења захтјева за додјелу подршке, као и услови и критеријуми позива које је неопходно испунити да би се остварило право на подршку.

Пољопривредни произвођаћи биће редовно обавјештавани о радионицама које се планирају у свим општинама

Министарство пољопривреде позива све пољопривредне произвођаче да присуствују инфо-радионицама.