Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ИПАРД Агенција за успјешан даљи развој црногорских пољопривредника

У Подгорици свечано отворен простор ИПАРД Агенције

У Подгорици свечано отворен простор ИПАРД Агенције
Датум објаве: 27.04.2016 17:39 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић са сарадницима и пољопривредним произвођачима свечано је данас отворио нове просторије Директората за ИПАРД плаћања (ИПАРД Агенције). Тиме је испуњен важан предуслов за пуну акредитацију Агенције. Акредитацијом ИПАРД Агенције црногорским пољопривредницима биће омогућено коришћење средства из ИПАРД програма. Обезбјеђивање адекватног простора, дефинисаног стандардима ЕУ, снажна је порука у сусрет отварању преговора са ЕУ у поглављима у области пољопривреде.

Генерални директор ИПАРД Агенције Благота Радуловић оцијенио је да се отварањем новог простора, у коме ће се према ЕУ стандардима обављати процедуре везане за реализацију пројеката подршке пољопривредницима и будућа директна плаћања, отвара и ново поглавље развоја црногорске пољопривреде. Он је подсјетио да је ИПАРД Агенција формирана 2013. године као Директорат у Министарству пољопривреде, да је у кратком року урађен озбиљан посао везан за обуку запослених, опремање и адаптацију простора, усвајање стандарда, реализацију шест јавних позива за бесповратну подршку пољопривредницима и седми који је у току.  „Сада имамо потпуно функционалну агенцију. Запослени су обучени да имлементирају мјере подршке према ЕУ правилима. Имамо и потребну инфраструктуру. Простор је нов и у њему неће радити само запослени, већ је простор првенствено намијењен пољопривредним произвођачима који ће у Агенцији имати све услове и могућности за успјешно аплицирање и добијање подршке“, казао је Радуловић.

МПРРМПРР

Он је појаснио да је адекватан простор за рад Агенције један од услова за коначну акредитацију, након чега ће црногорским пољопривредницима бити омогућена и средства за подршку из ИПАРД програма.

Простор у коме је смјештена ИПАРД агенција, у Московској улици 101, опремљен је по најсавременијим стандардима. Посебно је битан стандард ИСО 27002 везан за систем информационе безбједности. Испуњавање овог стандарда огледа се у посебном начину опремања просторија, распореда и намјене просторија, ИТ система и контроле активности.

Након што је са пољопривредним произвођачима обишао просторије, министар Ивановић је честитао комплетном тиму запослених на челу са директором Радуловићем истичући да „све виђено није резултат празне приче, нерада и мудровања, већ резултат напорног рада и истрајавања једног младог, али већ искусног, тима запослених у Директорату који нимало не заостаје за колегама из земаља ЕУ“. Он је оцијенио да је Европској унији данас послата снажна порука из Подгорице да је један млад, али искусан тим способан да реализује све оно што је договорено са представицима ЕК.

Ивановић је подсјетио да је почетак озбиљног рада на успостављању Агенције почео прије три године. „Од јуна 2013. године, када смо дали прву акредитацију, до данас прошли смо више ревизија, контрола и сваки пут смо добили максималну оцјену. То је био и разлог што је Свјетска банка недавно позвала Министарство пољопривреде да своје искуство из реализације пројекта МИДАС и ИПАРД-лике подијели на одржаној клонференцији у Вашингтону са другим земљама које су заинтересоване да развијају пољопривреду“ казао је Ивановић, додајући да све то не било могуће да није било вриједних пољопривредних произвођача. Министар се захвалио пољопривредним произвођачима који су данас присуствовали отварању простора Агенције. Представници виноградарства, сточарства, пчеларства и ратарства репрезентовали су секторе у којима је током протеклих година оставрен велики напредак.

МПРРМПРР

Министар је истакао да је ИПАРД Агенција прије свега намијењена пољопривердним произвођачима са којима ће Министарство корак по корак ићи у сусрет директним плаћањима по ЕУ моделу, са којим се црногорска политика већ постепено усаглашава. Подсјећајући да је реализација пројеката ИПАРД-лике 1 и ИПАРД-лике 2 у току, министар Ивановић је казао да је циљ ових пројеката, као и претходног МИДАС, да што више произвођача повуче што више обезбијеђених средстава. „Многе земље у ЕУ нијесу успјеле да одобрена средства у потпуности повуку. Наш циљ је да повучемо цио износ и све што смо до сада радили иде у правцу да сам прилично сигуран да ћемо у томе и успјети. Поред тога, обезбиједили смо за пољопривреду и кредитна средства. Очекујемо да се ефекти реализују кроз нова радна мјеста, даљи раст производње, постепену суспституцију увоза за производе које можемо производити у Црној Гори и повећање извоза конкурентних производа“, казао је Ивановић.

Одговарајући на питање новинара о темпу реализације пројеката уговорених кроз ИПАРД-лике пројекте, министар је казао да ће темпо реализације и исплате закључених уговора кроз ИПАРД-лике 1 и оних који ће бити закључени кроз ИПАРД-лике 2 зависити као и до сада - од циклуса пољопривредне производње, а не од изборних циклуса. „Желим врло јасно да пошаљем још једну поруку. Ми се у пољопривреди не можемо прилагођавати изборним циклусима, већ циклусима који постоје у пољопривреди. Наш примарни циљ је да обезбиједимо што више новца и да што више новца дође до пољопривредних произвођача. Све што радимо - радимо кроз јавне позиве на које се могу јавити СВИ који живе у Црној Гори. СВИ који испуне услове закључиће уговоре. Волио бих да ми неко каже у чему се огледа злоупотреба. Мислим да имамо већи проблем са онима који би само да сједе и не раде, а не са изборним циклусима“, поручио је министар Ивановић.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја