Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Потписано још 17 уговора о додјели подршке за набавку сточног фонда са произвођачима из Подгорице, Даниловграда, Колашина, Цетиња и Улциња

Потписано још 17 уговора о додјели подршке за набавку сточног фонда са произвођачима из Подгорице, Даниловграда, Колашина, Цетиња и Улциња
Датум објаве: 27.11.2015 12:21 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић потписао је данас у Подгорици уговоре о додјели подршке за увећање сточног фонда са још 17 пољопривредних произвођача са подручја Подгорице, Даниловграда, Колашина, Цетиња и Улциња. 

 

Овом мјером Министарство са 50 одсто подржава набавку нових грла крупне и ситне стоке и тиме помаже пољопривредницима да започну или повећају производњу. Укупна вриједност инвестиција данас потписаних уговора је 340.380 еура, од чега ће Министарство уплатити 170.190 еура.  

 

 “Ви припадате људима који раде и стварају и ја вам честитам на иницијативи. Јавни позив за увећање сточног фонда је најбољи одговор на тезе које се пласирају у јавности да држава не води рачуна о малим произвођачима. Наиме, позив је на најбољи начин показао колико има оних који више воле да причају него да раде. Због недовољног интересовања више пута смо продужавали рокове“ казао је министар Ивановић обраћајући се потписницима уговора.

 

Потписници уговора у разговору са Министром изразили су захвалност за могућност да у пола цијене набаве нова грла и унаприједе производњу. Међу њима је било и почетника у пољопривреди, као што је Булатовић Ирена из Подгорице која је заједно са пријатељем конкурисала за 20 музних крава.”Као предузетници смо размишљали о унапређењу бизниса, истраживали смо тржиште и одлучили се за пољопривреду, јер је посљедњих година постала интересантна грана, једина коју држава великодушно помаже, а производња хране, уз туризам, у Црној Гори има перспективу. За почетак имамо објекат у који ћемо смјестити грла, а на прољеће ћемо изградити фарму у Бијелом пољу са капацитетом за 50 грла, што значи да планирамо да се ширимо. Ако буде све по плану, нећемо стати, размишљамо о даљем унапређењу производње”, казала је Булатовић након потписивања уговора.

 

Почетник, али само у сточарству, је и Весна Боровић из Пљеваља, један од највећих органских произвођача житарица, кромпира и поврћа. Она је искористила подршку Министарства да набави 70 оваца. “Органска биљна производња не може бити успјешна без сточарске. Овим ћемо заокружити систем органске производње на фарми, чиме ћемо смањити трошкове, повећати производњу и асортиман производа на органско месо, и наравно зараду. Набавка оваца нам је била намјера и када смо почињали производњу, али нијесмо могли све одједном. Сада сам одлучила да искористим одличну подршку Министарства кроз овај јавни позив и врло сам захвална због тога”, каже Боровић.

Пољопривредник из Улциња Краја Мелинд има велико имање које је наследио и сматра да је боље да буде газда на своме, него да ради за много нижу плату код другог. Конкурисао је за набавку 10 музних крава. Каже да се сточарством бавио и раније, али да му је сточни фонд страдао када се на подручју Улциња појавила заразна болест. “Имам шталу, механизацију и све услове да наставим да се бавим производњом млијека. Имали смо добру зараду са зато сам одлучио да обновим бизнис, а одлука Министарства да нам обезбиједи пола средстава ми је дошла као одлична шанса да то и остварим”, каже Мелинд.

Прије два дана у Никшићу је потписано првих 30 уговора о додјели подршке са пољопривредницима из Никшића, Плужина, Шавника и Жабљака.

 

 

 

 

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја