Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Представници субјеката који послују са храном упознати са корацима на усаглашавању са стандардима ЕУ

Саопштење: Представници субјеката који послују са храном упознати са корацима на усаглашавању са стандардима ЕУ
Датум објаве: 26.11.2015 16:19 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја састали су се данас са представницима субјеката у пословању са храном животињског и биљног поријекла, њих око 150, како би их информисали и припремили за даље активности на категоризацији објеката према стандардима ЕУ. Представници Директората за ИПАРД плаћања и Ветеринарске управе, уз помоћ експерта из Хрватске упознали су представнике предузећа са досадашњим и предстојећим активностима, посебно обавезама свих у ланцу производње хране, сходно новом Закону о безбједности хране, а све у циљу унапређења стандарда у објектима који послују са храном.

На састанку су говорили директорица Ветеринарске управе Црне Горе Биљана Блечић, Директор Директората за ИПАРД плаћања МПРР Благота Радуловић и еxперт за безбједност хране из Министарства пољопривреде, рибарства и руралног развоја Хрватске Влатка Врдољак.

Они су произвођаче и оператере упознали са активностима на испуњавању услова за отварање за преговоре поглавља 12 - Безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, посебно са новинама Закона о безбједности хране којим је настављено усаглашавање са ЕУ стандардима и успостављена нова институционална организација у у овој области.

Министарство је спровело прву процјену усаглашености објеката за храну у односу на ЕУ стандарде и листа објеката достављена ЕК (172 објекта за храну животињског поројекла, 6 објеката за нус производе животињског поријекла и 58 објеката за храну неживотињског поријекла). Законом о безбједности хране ближе је дефинисан процес усаглашавања објеката који су регистровани за обављање дјелатности пословања храном, према важећим прописима. Дефинисан је поступак издавања привремених одобрења објектима у којима су током процјене утврђене неусаглашености већег обима и за чије отклањање је потребно дуже вријеме, а што подразумијева и већа финансијска улагања. Министарство пољопривреде и руралног развоја је донијело Одлуку о даљој категоризацији објеката у једну од три категорије: И, ИИ и ИИ. Категоризацију ће обавити инспектори који ће обићи сваки објекат у пословању храном у којем се обавља дјелатност клања, расјецања и прераде меса, прераде меса, прераде млијека, прераде и обраде рибе и сакупљања и паковања јаја и дјелатност  производње и прераде производа биљног поријекла и флаширане воде. По добијању обавјештења од  надлежног органа о категорији у коју је објекат разврстан, субјекти су дужни да спроведу поступке, односно изврше законом утврђене обавезе уколико желе наставити даље обављање дјелатности пословања храном.

Даље усаглашавање објеката за производњу, прераду и промет хране је процес који захтјева вријеме, а прије свега додатна финансијска улагања. Циљ је да што више њих настави да послује, да се повећа и унаприједи процес производње хране, као и услови за пласман на тржиште Црне Горе и позиционирање на тржишта ЕУ и других земаља.

Категоризација објеката је предуслов за коришћење бесповратне подршке кроз пројекат из ИПАРД–лике 2 који ће Министарство имплементирати кроз јавни позив за грантове за јачање прерађивачких капацитета у прехрамбеној индустрији. Позив ће бити расписан до краја 2015. године, а имплементација се очекује током 2016. и 2017. године. Потенцијалних више од 10 милиона еура инвестиција у прехрамбено прерађивачку индустрију биће одлична прилика за неопходно усаглашавање и унапређење објеката који послују са храном.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја