Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Корак до отварања преговора у поглављима за област пољопривреде

Одржан Поододбор за пољопривреду и рибарство

Одржан Поододбор за пољопривреду и рибарство
Датум објаве: 09.11.2015 16:48 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР Током протеклих годину дана Црна Гора је остварила веома запажен напредак у испуњавању мјерила за отварање преговарачких поглавља у области пољопривреде, оцијенили су представници ЕК данас у Бриселу на осмом састанку Пододбора за област пољопривреде и рибарства.  

 

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили су конкретне резултате у областима пољопривреде и руралног развоја, безбједности хране, ветеринарске, фитосанитарне политике и рибарства који су постигнуто од претходног, седмог по реду, састанка Пододбора који је одржан у Подгорици октобра 2014. године. Састанак у Бриселу отворили су генерални директор Директората за рурални развој у Министарству пољопривреде и руралног развоја Дарко Коњевић и замјеник шефа Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за сусједску политику и преговоре о проширењуТомас Хаглајтнер. Црногорску делегацију чинили су и генерални директор Директората за ИПАРД плаћања Благота Радуловић, генерална директорица Директората за пољопривреду и рурални развој и преговарач за поглавља 11, 12 и 13 Данијела Столица, као и шефови радних група за сва три поглавља.  

 

Коњевић је информисао званичнике Европске комисије из генералних директората за проширење, пољопривреду, безбедност хране, рибарство и унутрашње тржиште да су испуњена сва мјерила за отварање за преговоре поглављима пољопривреде, односно да су урађене и усвојене три стратегије, три акциона плана, спроведена категоризација објеката у пословању са храном, припремљено и усвојено 12 закона, усвојен ИПАРД програм за Црну Гору, припремљена акредитација за ИПАРД агенцију, итд

 

Он је нагласио и да су у протеклој години настављени позитивни трендови у пољопривреди, раст учешћа пољопривреде у бруто друштвеном производу Црне Горе, раст спољнотрговинске размјене пољопривредних и прерађених производа, итд. У протеклој години, како је навео, кроз усвајање Стратегије развоја пољопривреде и ИПАРД програма, обезбијеђено је и 39 милиона еура бесповратних средстава, чија ће имплементација почети већ од наредне године.

 

Замјеник шефа јединице за Црну Гору у Европској комисији Томас Хаглајтнер оцијенио је да Црна Гора остварила веома запажен напредак у испуњавању мјерила за отварање преговарачких поглавља у области пољопривреде, рибарства и безбједности хране. Треба рећи да су ово значајна и захтјевна поглавља, али да исто тако пружају бројне могућности за црногорске пољопривреднике, рибаре и прерађиваче у многим областима. Стога, постоји веома практикчна и конкретна корист на крају овог веома ефикасног рада који је на дјелу“ нагласио је Хаглајтнер.

 

Генерални директор за ИПАРД плаћања у Министарству пољопривреде Благота Радуловић истакао је да је слањем акредитационог пакета Европској комисији Црна Гора направила кључни корак ка коришћењу ИПАРД средстава. Тиме су створени услови за прилив инвестиција у црногорску пољопривреду у износу од 100 милиона еура до 2020. година. Навео је да је у оквиру Директората за ИПАРД плаћења успостављен систем контрола који је истовјетан упоредним системима које користе државе чланице ЕУ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја