Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Свечано затварање Тwининг пројекта "Јачање програма руралног развоја у оквиру ИПАРД-а у Црној Гори"

Саопштење: Свечано затварање Тwининг пројекта "Јачање програма руралног развоја у оквиру ИПАРД-а у Црној Гори"
Датум објаве: 05.11.2015 15:13 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја организовало је церемонију затварања Тwиннинг пројекта "Јачање програма руралног развоја у оквиру ИПАРД-а у Црној Гори". Поменути Пројекат се почео имплементирати од јуна 2013. године и састојао се од конзорцијума трију држава – Холандије, Естоније и Литваније.

Церемонију је отворио генерални директор Директората за ИПАРД плаћања, господин Благота Радуловић. Он је истакао да, након 29 мјесеци имплементације пројекта, спроведено је 60 експертских мисија, 3 студијске посјете и једно стажирање, и остварени сљедећи циљеви: направљен је акредитациони пакет за ИПАРД агенцију, Дирекцију за национални фонд и Управљачко тијело, обучени су запослени у поменутим институцијама, техничка тијела су спремна да преузму своју улогу у имплементацији ИПАРД-а, имплементиран И ИПАРД лике јавни позив (примљено 521 захтјев за подршку, уговорено 291, са износом инвестиција више од 10 милиона еура), званично је затражен захтјев за повјеравање задатака извршавања буџета 14. августа 2015. године, који је и био најважнији циљ Пројекта, и подигнута је свијест о ИПАРД програм и припремљен комуникациони план за ИПАРД.

Андре Лис, шеф Одсјека за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори указао је на чињеницу да је овај Пројекат један од најбољих примјера успјешно спроведеног пројекта са свим постигнутим циљевима.

Вигантас Каткевичиус, стални савјетник за Тwиннинг, у обраћању присутнима истакао је да је више од 10 институција у Црној Гори било укључено у процес имплементације Пројекта, као и експерти из 5 земаља, односно 9 институција. Поред Министарства пољопривреде и руралног развоја и Министарства финансија, корисници Пројекта били су и техничка тијела (Ветеринарска управа, Управа за инспекцијске послове, Министарство здравља, Фитосанитарна управа), савјетодавне службе, општине, Ревизорско тијело и банкарски сектор у Црној Гори. Оно што је господин Каткевичиус нагласио да је важно за одрживост резултата пројекта је да запослени са истим ентузијазмом раде на унапређењу својих процедура, да буду добро обучени, да се ојача улога савјетодавних служби, да се утиче на банкарски сектор да финансирају пројекте у пољопривреди, као и да се одреди јасна подјела дужности између свих актера укључених у процес акредитације мјера руралног развоја.

Присутнима су се обратили и Петер ван дер Вин, лидер Пројекта у име држава чланица, Ерикас Беронтас, директор Националне агенције за плаћања Литваније, Дарко Коњевић, генерални директор Директората за рурални развој, Саулиус Силицкас и Андрус Рахну, јуниор лидери Пројекта, Томас Орлицкас, експерт краткорочне мисије из Националне агенције за плаћања Литваније и Мила Мирковић, помоћник аташеа за пољопривреду у Амбасади Краљевине Холандије.