Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Обезбијеђено 8 милиона еура за кредитирање пољопривредника

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Инвестиционо-развојни фонд потписали протокол о пословној сарадњи у оквиру ИПАРД-лике 1

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Инвестиционо-развојни фонд потписали протокол о пословној сарадњи у оквиру ИПАРД-лике 1
Датум објаве: 23.10.2015 13:50 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПољопривредним произвођачима који су потписали уговоре о додјели бесповратне подршке кроз пројекат  ИПАРД-лике 1 на располагању је повољна кредитна линија у износу од 8 милиона еура код Инвестиционо-развојног фонда, како би завршили уговорене инвестиције. Могућност да свих 291 потписника уговора добије средства за реализацију пројеката, што је услов за исплату подршке, дефинисана је „Протоколом о пословној сарадњи у оквиру пројекта ИПАРД-лике 1“. Протокол су данас у Министарству пољопривреде и руралног развоја потписали министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић и извршни директор ИРФ-а др Зоран Вукчевић.

Услови наведене кредитне линије за пољопривреднике су: каматна стопа 3,5 одсто (3 одсто за произвођаче из мање развијених општина), рок отплате 12 година и грејс период до 4 године.

Данашњим потписивањем протокола о пословној сарадњи, према ријечима Вукчевића, испуњен је и посљедњи услов за подршку индивидуалним пољопривредним произвођачима који су обезбиједили апликације у оквиру ИПАРД-лике 1. „Фонд је обезбиједио кредитна средства која ће бити на располагању свим кандидатима који су испунили услове за добијање подршке. То ће бити додатна подршка развоју пољопривреде и свим предузетницима који у тој области виде шансу за бизнис и отварање нових радних мјеста“, казао је Вукчевић.

Министар Ивановић је рекао да је сада у потпуности заокружен модел финансирања за реализацију пројекта ИПАРД-лике. „Не само да је Министарство обезбиједило више од 4 милиона бесповратних средстава за подршку пољопривредним произвођачима, него је и ИРФ обезбиједио 8 милиона еура кредитних средстава која су неопходна за повлачење бесповратних. На овај начин држава конкретно показује однос према пољопривреди и могућностима подстицаја развоја пољопривредне производње, посебно на сјеверу“, казао је министар Ивановић, подсјећајући да се око 65 одсто укупно одобрених средстава кроз пројекат ИПАРД-лике 1 односи на сјевер Црне Горе.

Министар је изразио наду да ће пољопривредни произвођачи знати да искористе шансу и да ће заједно дати допринос отварању нових радних мјеста, повећању производње и постепеном повећању извоза.

 

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја