Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Помоћ у припреми документације за реализацију инвестиција и исплату грантова

Министарство пољопривреде почело са радионицама за потписнике ИПАРД лике уговора

Министарство пољопривреде почело са радионицама за потписнике ИПАРД лике уговора
Датум објаве: 17.10.2015 17:08 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМинистарство пољопривреде  и руралног развоја започело је серију радионица намијењих пољопривредним произвођачима који су потписали уговоре о додјели бесповратне подршке кроз пројекат ИПАРД-лике 1. Циљ радионица је да се помогне пољопривредницима у припреми потребне документације неопходне за повлачење одобрених средстава. Радионице ће водити представници  представници Директората за ИПАРД плаћања, а присуствоваће им и представници савјетодавних служби који ће потписницима уговора помагати приликом припреме потребне документације.

Данас је одржана радионица у Никшићу, на којој је било присутно близу 50 пољопривредних произвођача са подручја Никшића, Даниловграда и Плужина. Радионици је присуствовао и министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић који је искористио прилику да поразговара са пољопривредним произвођачима. У изјави за медије Министар је појаснио да је радионица испунила циљ, а то је да потписницима уговора примакне начин администрирања пројекта како би сви успјели да добију уговорену подршку. “Циљ Министарства је да сва средства која добијемо од СБ и ЕК максимално искористимо у Црној Гори. Знамо да садашњи ниво разумијевања и знања пољопривредника није такав да сваки папир заврше са лакоћом. Зато смо организовали радионице како би им појаснили све детаље. Процедура јесте захтјевна и не може се избјећи. Али, такве су процедуре у ЕУ. Могуће је да данас нећемо успјети да одговоримо на сва питања пољопривредника, али отвориили смо канал за комуникацију и бићемо на услузи пољопривредницима како би се ИПАРД-лике 1 реализовао до посљедњег цента”, истакао је министар Ивановић.

Он је додао да је веома задовољан исказаним интересовањем и питањима која су произвођачи постављали током данашње расправе. Током разговора са пољопривредницима Министар је још једном подсјетио на важност даљег јачања стадарда квалитета, смањења трошкова производње и дјеловања у оквиру кооператива, те сарадње са Министарством пољопривреде. Он је додао и да пољопривредни проиyводјачи треба да схвате да је процедура реализације овог пројета почетак процеса који ће ићи до 2020., те да више неће бити изненађења у дијелу процедура и “папирологије”. Министар је произвођаче подсјетио и на наставак бесповратне подршке, кроз ИПАРД-лике 2 за који ће позив бити расписан у децембру, а који ће бити фокусиран на прераду на породичним газдинствима.

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић који је, такође, присуствовао радионици, изразио је задовољство што је 50 корисника из општине на чијем је челу потписало уговоре о подршци. “За нас је то важно јер никшићки крај постиже изузетне успјехе, поготово у сточарству. Надамо се да ће за ИПАРД-лике 2 доста никшићких пољопривредника бити заинтересовано. Уз пројекте из сектора агро-индустрије мањег или већег обима који се реализују у нашој општини, пројекти на газдиствима повећавају пољопривредну производњу и рјешавају проблеме незапослености”, казао је Грбовић.

Задовољство због шансе да добију бесповратну подршку и помоћи Министарства да на што лакши начин дођу до гранта задовољни су и пољопривредни произвођачи.

Времешни Владо Мандић из Ливеровића каже да је Министар у праву када каже да треба раздвојити рад од нерада, иако та порука, како је казао, боли поједине пољопривреднике. “Ја данас радим много више него када сам имао 40 година. Захваљујући овим средствима подршке, треба кренути напријед и радити поштено, а сваки рад се мора исплатити кад тад”, закључује Мандић.

Предраг Дурутовић из Растовца добио је зелено свијетло за подршку инвестицији за набавку крава и потребне механизације за обраду земљишта и припрему сточне хране. Задовољан је, како каже, што је добио још једну врло повољну прилику да унаприједи производњу. Искуство са процедуром већ има кроз МИДАС пројекат. “Јесте мало компликованије, али није страшно. Доста људи не долази на овакве радионице, а послије се јавно жале да је тешко. Није толико тешко, само треба искористити помоћ коју нам нуди Министарство. Ја сам користио сваку прилику да посјетим радионице које су се организовале у претходном периоду”, каже Дурутовић.

Милан Иковић из Даниловграда, иако упознат са процедурама добијања бесповратне подршке, сматра да разговори са представницима Министарства могу да буду вишеструко корисни. Не само за процедуру самог пројекта, него и боље разумијевање политика и трендова у пољопривреди. Кроз ИПАРД лике 1 прошириће сточни фонд на модерној фарми у Сигама код Даниловграда за још 30 високостеониих јуница, изградњу осочне јаме и набавку прикључне механизације.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја