Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Пољопривредним произвођачима са подручја Главног града представљен ИПАРД лике

Саопштење: Пољопривредним произвођачима са подручја Главног града представљен ИПАРД лике
Датум објаве: 10.12.2014 20:30 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Пољопривредним произвођачима са подручја општине Подгорица данас су представљени услови за конкурисање за ИПАРД лике јавни позив за додјелу бесповратне подршке. Презентацији, организованој у оквиру инфо-кампање за ИПАРД лике, одржаној у старој згради Владе, присуствовало је око 120 пољопривредних произвођача.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили су секторе који се подржавају, прихватљиве инвестиције и кораке које морају испоштовати да би успјешно конкурисали на позив. Пољопривредницима је одговорено и на интересовања и проблеме које су истакли, а везани су, углавном, за прибављање грађевинских дозвола на руралном подручју општине, недостатак потребне површине земљишта у посједу за испуњавање услова за аплицирање, немогућност добијања повољних кредита код комерцијалних банака.  

Представници Министарства објаснили су да је Позив фокусиран на мјеру „Инвестиције у пољопривредна газдинства“ и да се подржава примарна пољопривредна производња. Савјетовано им је да искористе прилику да повећају сточни фонд, површине под засадима, као и да усагласе своја газдинства са прописаним стандардима, уколико намјеравају да шире и унапређују производњу, јер ће наредни позив бити више фокусиран на прераду и маркетинг производа.

Минималан износ инвестиција које ће се подржати износи 10.000 еура, а максималан 100.000 еура.

Подршка се даје након што се реализује цјелокупна инвестиција, у износу од 50 одсто, са могућностима да подршка за одређене категорије пољопривредника буде и већа: 55% прихватљивих трошкова за инвестиције имплементиране од стране младих фармера (до 40 година живота у вријеме доношења одлуке о добијању бесповратне подршке); 60% прихватљивих трошкова за инвестиције имплементиране од стране пољопривредних газдинстава која се налазе у планинским областима изнад 600мнв; 65% прихватљивих трошкова за инвестиције у пољопривредна газдинства која се налазе у планинским областима од стране младих фармера (испод 40 година живота у вријеме доношења одлуке о добијању бесповратне подршке).

У наставку презентације, представљени су специфични критеријуми за конкурисање, односно које услове пољопривредни произвођачи морају да задовоље да би успјешно конкурисали и били подржани.

С обзиром на то да је један од циљева мјере Инвестиције у пољопривредна газдинства испуњење стандарда ЕУ у погледу заштите животне средине и добробити животиња, представници Министарства су представили услове које произвођачи морају да задовоље у погледу складиштења стајског ђубрива и објеката за стоку.

Пољопривредним произвођачима који су истакли проблем са немогућношћу добијања грађевинских дозвола за изградњу објеката на пољопривредном земљишту на подручју Главног града, саопштено је да је Министарство у комуникацији са представнивцима локалне самоуправе већ покренуло иницијативу да се тај проблем ријеши што прије. 

Имајући у виду потребу даљег рјешавања питања водоснадбијевања у руралним подручјима, као главног предуслова за озбиљније бављење пољопривредом, кроз ИПАРД лике позив, за разлику од МИДАС позива, подржаваће се алтернативни извори снадбијевања водом, а то су: бистијерне, базени за сакупљање воде са извора, локве за кишницу. Овим позивом подржаваће се и набавка система кап по кап.

Кроз ИПАРД лике подржаваће се и набавка опреме из увоза, за коју су пољопривредници били заинтересовани с обзиром да је у неким случајевима, и уз плаћену царину и ПДВ, јефтинија од опреме купљене од домаћих добављача.

Пољопривредници су добили смјернице за аплицирање, тј. коме да се обрате за неопходну документацију, везану за градјевинске пројекте, атесте за пластенике.

Када је ријеч о добијању повољних кредитних средстава, пољопривредници су информисани да је Министарство већ иницирало успостављање посебне кредитне линије код Инвестиционо развојног фонда, под повољним условима, управо за кредите потребне пољопривредницима за реализацију инвестиције у оквиру ИПАРД лике. Министарство је, да подсјетимо, раније организовало низ састанака са представницима банака у Црној Гори, којима су представљени потенцијали за инвестиције у сектору пољопривреде, и умањење ризика због подршке у износу од 50 одсто.

Оперативни приручник служи као упутство за аплицирање и одлучивање у оквиру ИПАРД лике јавног позива за додјелу средстава бесповратне подршке. На сајту Министарства, у рубрици ИПАРД лике(банер ИПАРД лике), налазе се све информације везане за  аплицирање на пројекат.

ИПАРД лике пројекат финансира Европска унија, а реализоваће га Министарство пољопривреде и руралног развоја (МПРР) у сарадњи са Свјетском банком.

Подршка овог типа има за циљ да припреми црногорски сектор пољопривреде као и институције за будуће чланство у ЕУ кроз модернизацију производње и јачање производне конкурентности, као и достизање стандарда заједнице (ЕУ) на пољу: повећања квалитета производа; хигијене и безбједности хране; побољшања конкурентности породичних газдинстава; увођења нових технологија и иновација и отварања нових тржишних могућности; побољшања квалитета производа уз испуњавање ЕУ стандарда у области безбједности хране и заштите животне средине; очувања производње традиционалних производа; повезивања сектора пољопривреде и сектора туризма; обогаћивања туристичке понуде специфичним и ријетким производима високог квалитета.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја