Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Потписивање Меморандума о разумијевању за набавку опреме за стерилизацију воска за Савез пчеларских организација Црне Горе

Датум објаве: 06.09.2011 15:58 | Аутор: Лариса Мирановић

Испис Штампај страницу


У Министарству пољопривреде и руралног развоја, сјутра, 7.09. 2011 године, са почетком у 12.00 часова, обавиће се свечано потписивање Меморандума о разумијевању између Министарства пољопривреде, ЦХФ Интернатионал и Савеза пчеларских организација Црне Горе. У име Министарства, Меморандум ће потписати министар Тарзан Милошевић,  у име ЦХФ Интернатионал господин Давид Блоод, директор пројекта, а у име  Савеза пчеларских организација Црне Горе, господин Радуле Миљанић везано за набавку машине и опреме за стерилизацију воска.

 

Тренутно, већина залиха потребних за опрему за мед и восак се увози из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Увезени восак је често веома лошег квалитета, није стерилисан и слабијег је квалитета од домаћег воска, што директно утиче на квалитет, количину и цијену меда (умањује цијену до 10%).

 

Савез пчеларских организација Црне Горе жели да набави машину за прераду воска и прављење сатних основа. Машина ће омогућити да пчелари, пратећи правила добре пчеларске праксе, сваке године мијењају 1/3 воска у својим кошницама чиме би се обезбиједиле здраве пчелиње заједнице и производња квалитетног и здравствено безбједног меда без присуства штетних резидуа у њему. Такође, стерилизацијом воска уништавају се све потенцијално присутне споре Америчке куге и других заразних болести пчела.

 

Министарство пољопривреде и руралног развоја је спремно да на овом пројекту пружи допринос у износу од 25.000 € или до 50% од укупне вриједности пројекта; Савез пчеларских организација Црне Горе је спреман да овом пројекту пружи допринос у износу од 5.100 €; Пројекат економског развоја ће пружити допринос у максималном износу од 20.000 € или до 40% од укупне вриједности пројекта, за укупан предвиђени износ пројекта од 50.100 €;

 

Овим Меморандумом се прецизирају права и обавезе партнера у циљу набавке машине и опреме за стерилисање воска, вриједне више од 50 000 еура.