Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za nabavku opreme za sterilizaciju voska za Savez pčelarskih organizacija Crne Gore

Datum objave: 06.09.2011 15:58 | Autor: Larisa Miranović

Ispis Štampaj stranicu


U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, sjutra, 7.09. 2011 godine, sa početkom u 12.00 časova, obaviće se svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva poljoprivrede, CHF International i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore. U ime Ministarstva, Memorandum će potpisati ministar Tarzan Milošević,  u ime CHF International gospodin David Blood, direktor projekta, a u ime  Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, gospodin Radule Miljanić vezano za nabavku mašine i opreme za sterilizaciju voska.

 

Trenutno, većina zaliha potrebnih za opremu za med i vosak se uvozi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uvezeni vosak je često veoma lošeg kvaliteta, nije sterilisan i slabijeg je kvaliteta od domaćeg voska, što direktno utiče na kvalitet, količinu i cijenu meda (umanjuje cijenu do 10%).

 

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore želi da nabavi mašinu za preradu voska i pravljenje satnih osnova. Mašina će omogućiti da pčelari, prateći pravila dobre pčelarske prakse, svake godine mijenjaju 1/3 voska u svojim košnicama čime bi se obezbijedile zdrave pčelinje zajednice i proizvodnja kvalitetnog i zdravstveno bezbjednog meda bez prisustva štetnih rezidua u njemu. Takođe, sterilizacijom voska uništavaju se sve potencijalno prisutne spore Američke kuge i drugih zaraznih bolesti pčela.

 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je spremno da na ovom projektu pruži doprinos u iznosu od 25.000 € ili do 50% od ukupne vrijednosti projekta; Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je spreman da ovom projektu pruži doprinos u iznosu od 5.100 €; Projekat ekonomskog razvoja će pružiti doprinos u maksimalnom iznosu od 20.000 € ili do 40% od ukupne vrijednosti projekta, za ukupan predviđeni iznos projekta od 50.100 €;

 

Ovim Memorandumom se preciziraju prava i obaveze partnera u cilju nabavke mašine i opreme za sterilisanje voska, vrijedne više od 50 000 eura.