Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови ЕУ ИПА пројекат у водопривреди: Црна Гора ће добити прве планове управљања ризицима од поплава

Нови ЕУ ИПА пројекат у водопривреди: Црна Гора ће добити прве планове управљања ризицима од поплава
Датум објаве: 02.12.2019 14:18 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР МПРР
Министарство пољопривреде и руралног развоја обезбиједило је из ЕУ ИПА фондова значајна средства за реализацију новог пројекта у области водопривреде кроз који ће Црна Гора, између осталог, добити прве планове управљања ризицима од поплава.

Пројекат “Подршка имплементацији и мониторингу управљања водама у Црној Гори“, који је представљен данас у Подгорици, допринијеће јачању капацитета у области управљања водама и заштите животне средине, и уједно значи наставак  усклађивања са правном тековином ЕУ у овој области. 

Пројекат спроводи Управа јавних радова, а корисници су Министарство пољопривреде и руралног развоја и Министарство одрживог развоја и туризма. 

Генерални директор Директората за водопривреду Министарства пољопривреде Момчило Благојевић истакао је да је Црна Гора у претходном периоду усвојила важна законска и стратешка документа у области управљања водама, те да је у току реализација бројних пројеката у циљу бољег управљања подзменим и површинским водама.
 
„У оквиру међународне сарадње тренутно се реализује неколико значајних пројеката у области заштите вода и заштите од поплава, у укупном износу од 30 милиона еура“, саопштио је Благојевић.

Он је казао да Министарство пољопривреде и руралног развоја и Министарство одрживог развоја и туризма, у сарадњи са надлежним институцијама, улажу напоре да се стање у области управљања водама унаприједи, а нови пројекат представља још један корак у процесу усклађивања нашег законодавства са ЕУ законодавством – Директивом за управљање ризицима од поплава, Нитратном Директивом, Директивом о води за купање и Оквирном директивом о морској стратегији.

Кроз пројекат “Подршка имплементацији и мониторингу управљања водама у Црној Гори“, биће настављена истраживања подземних вода бушењем у безводним теренима и омогућено даље јачање надлежних институција. 

Између осталог, како је казао Благојевић, приликом израде прелиминарне процјене ризика од поплава припремиц́е се хидролошки и хидраулички модел ријеке Бојане и Скадарског језера, што представља приоритет за Црну Гору.

Помоћница директора Управе јавних радова Маја Делић казала је да је управа имплементациона агенција за овај проејкат који, како је нагласила, пружа подршку Црној Гори да унаприједи мониторинг квалитета и количине воде, у складу са ЕУ директивама.

“Подаци које ћемо добити реализацијом пројекта о водном сектору биће основа за даље планирање, активности и инвестиције усмјерене на одрживи развој и животну средину, а биће и од економске и еколошке користи како јавном, тако и приватном сектору”.

О значају пројекта говорио је и Драган Костадинов, представник консултантске куће која ће имплементирати пројекат - конзорцијума фирми Ептиса и Сафеге. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја