Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство пољопривреде наставља са акцијама чишћења водотока У Никшићу уклоњен отпад из ријеке Бистрице

Министарство пољопривреде наставља са акцијама чишћења водотока У Никшићу уклоњен отпад из ријеке Бистрице
Датум објаве: 28.10.2019 08:08 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја наставља са организовањем акција чишћења водотока, с циљем да се уклони отпад који одлажу несавјесни појединци, уреде обале и приступ ријекама те да се оваквим активностима подстакне одговорно понашање свих према животној средини.

Овог викенда акција, која се реализује под слоганом “Сачувајмо ријеке, не бацајмо отпад”, спроведена је у Никшићу. Заједно са представницима општине Никшић, локалног комуналног предузећа, спортско - риболовног клуба „Никшић“ и Еколошког покрета „Озон'' уклоњена је знатна количина отпада из ријеке Бистрице, до ушћа у ријеку Зету.

Акције чишћења водотока једна је од активности подржаних кроз други јавни позив Министарства пољопривреде за Програм малих грантова у оквиру регионалног пројекта „Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану“.

Генерални директор Директората за водопривреду у Министарству пољопривреде и руралног развоја Момчило Благојевић подсјетио је да се акције спроводе у сарадњи са локалним самоуправама, цивилним сектором, спортско – риболовним клубовима и свим заинтересованим да дају допринос. Благојевић је подсјетио да су у претходном периоду успјешно реализоване акције чишћења ријеке Таре са Рудницом у Мојковцу, ријеке Лим у Бијелом Пољу и Таре на подручју Колашина.

МПРРМПРР

„И данашњом акцијом потврђујемо да заједно постижемо најбоље резултате – Влада, локалне самоуправе, грађани и цивилни сектор. Показали смо да заједничким приступом можемо до чистијих ријека и указали на заједничку потребу да чувамо наше ријеке и све природне ресурсе“, поручио је Благојевић.

МПРРОсим учешћа у акцији чишћења, спортско - риболовни клуб „Никшић“, са бесповратним средствима кроз Програм малих грантова, започео је активности на смањењу загађења вода на подручју никшићке општине, надзору и заштити тих вода. Према ријечима, представника клуба Влајка Симовића урађено је 20  табли о забрани одлагања отпада које ће бити постављене на најугроженијим мјестима. „У поступку смо набавке камера које ће бити постављене на одређеним локацијама, како би се спријечили несавјесни грађани да одлажу отпад. Набављени су и чамци са којима ће рибочуварска служба свакодневно сакупљати отпад из ријека и обављати надзор“, казао је Симовић додајући да ће ускоро бити завршена и карта угрожених локација, идентификација загађивача и локација на којима се одлаже отпад, након чега ће депоније бити уклоњене.

Клуб ће, такође, риболовцима дијелити брошуре „Кодекс еколошког понашања према водама“, гдје је приближено рибарима шта значи правилно и одрживо коришћење водних ресурса и скренута пажња на проблематику одлагања отпада и нелегалног излова рибе.

Потпредсједник Општине Никшић Драган Перовић поздравио је организовање акције истичући да општина Никшић обилује природним богатствима и да Општина реализује бројне активности у циљу њиховог очувања и адекватне валоризације.

Перовић је казао да је данас очишћен ток ријеке Бистрице у дужини од око 850м, од моста Перуновића до ушћа у Зету, код моста на Дуклу. Он је поручио да се ни један од постојећих еколошких проблема не може у потпуности ријешити уколико се не промијени еколошка свијест свих заједно.

Директор еколошког покрета „Озон“ Александар Перовић истакао је да та НВО тренутно ради на заштити ријеке Зете, кроз грађанску иницијативу за израду студије заштите. „Па и ову акцију као и све сличне доживљавамо као битне у подизању свијести јавности о екосистемском значају наших ријека, како са аспекта јавног здравља тако и одрживог развоја локалне заједнице. Увијек ћемо учествовати и инсистирати на смисленим и мјерљивим активностима, нарочито када имају међусекторски карактер, јер то подразумијева заједнички рад са свима који учествују у процесу доношења одлука", казао је Перовић.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја