Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa akcijama čišćenja vodotoka U Nikšiću uklonjen otpad iz rijeke Bistrice

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa akcijama čišćenja vodotoka U Nikšiću uklonjen otpad iz rijeke Bistrice
Datum objave: 28.10.2019 08:08 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa organizovanjem akcija čišćenja vodotoka, s ciljem da se ukloni otpad koji odlažu nesavjesni pojedinci, urede obale i pristup rijekama te da se ovakvim aktivnostima podstakne odgovorno ponašanje svih prema životnoj sredini.

Ovog vikenda akcija, koja se realizuje pod sloganom “Sačuvajmo rijeke, ne bacajmo otpad”, sprovedena je u Nikšiću. Zajedno sa predstavnicima opštine Nikšić, lokalnog komunalnog preduzeća, sportsko - ribolovnog kluba „Nikšić“ i Ekološkog pokreta „Ozon'' uklonjena je znatna količina otpada iz rijeke Bistrice, do ušća u rijeku Zetu.

Akcije čišćenja vodotoka jedna je od aktivnosti podržanih kroz drugi javni poziv Ministarstva poljoprivrede za Program malih grantova u okviru regionalnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević podsjetio je da se akcije sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama, civilnim sektorom, sportsko – ribolovnim klubovima i svim zainteresovanim da daju doprinos. Blagojević je podsjetio da su u prethodnom periodu uspješno realizovane akcije čišćenja rijeke Tare sa Rudnicom u Mojkovcu, rijeke Lim u Bijelom Polju i Tare na području Kolašina.

MPRRMPRR

„I današnjom akcijom potvrđujemo da zajedno postižemo najbolje rezultate – Vlada, lokalne samouprave, građani i civilni sektor. Pokazali smo da zajedničkim pristupom možemo do čistijih rijeka i ukazali na zajedničku potrebu da čuvamo naše rijeke i sve prirodne resurse“, poručio je Blagojević.

MPRROsim učešća u akciji čišćenja, sportsko - ribolovni klub „Nikšić“, sa bespovratnim sredstvima kroz Program malih grantova, započeo je aktivnosti na smanjenju zagađenja voda na području nikšićke opštine, nadzoru i zaštiti tih voda. Prema riječima, predstavnika kluba Vlajka Simovića urađeno je 20  tabli o zabrani odlaganja otpada koje će biti postavljene na najugroženijim mjestima. „U postupku smo nabavke kamera koje će biti postavljene na određenim lokacijama, kako bi se spriječili nesavjesni građani da odlažu otpad. Nabavljeni su i čamci sa kojima će ribočuvarska služba svakodnevno sakupljati otpad iz rijeka i obavljati nadzor“, kazao je Simović dodajući da će uskoro biti završena i karta ugroženih lokacija, identifikacija zagađivača i lokacija na kojima se odlaže otpad, nakon čega će deponije biti uklonjene.

Klub će, takođe, ribolovcima dijeliti brošure „Kodeks ekološkog ponašanja prema vodama“, gdje je približeno ribarima šta znači pravilno i održivo korišćenje vodnih resursa i skrenuta pažnja na problematiku odlaganja otpada i nelegalnog izlova ribe.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović pozdravio je organizovanje akcije ističući da opština Nikšić obiluje prirodnim bogatstvima i da Opština realizuje brojne aktivnosti u cilju njihovog očuvanja i adekvatne valorizacije.

Perović je kazao da je danas očišćen tok rijeke Bistrice u dužini od oko 850m, od mosta Perunovića do ušća u Zetu, kod mosta na Duklu. On je poručio da se ni jedan od postojećih ekoloških problema ne može u potpunosti riješiti ukoliko se ne promijeni ekološka svijest svih zajedno.

Direktor ekološkog pokreta „Ozon“ Aleksandar Perović istakao je da ta NVO trenutno radi na zaštiti rijeke Zete, kroz građansku inicijativu za izradu studije zaštite. „Pa i ovu akciju kao i sve slične doživljavamo kao bitne u podizanju svijesti javnosti o ekosistemskom značaju naših rijeka, kako sa aspekta javnog zdravlja tako i održivog razvoja lokalne zajednice. Uvijek ćemo učestvovati i insistirati na smislenim i mjerljivim aktivnostima, naročito kada imaju međusektorski karakter, jer to podrazumijeva zajednički rad sa svima koji učestvuju u procesu donošenja odluka", kazao je Perović.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja