Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почела са радом Радна група за сузбијање загађивања риболовних вода Координисано и системски штитиће риболовне воде

Почела са радом Радна група за сузбијање загађивања риболовних вода Координисано и системски штитиће риболовне воде
Датум објаве: 22.10.2019 17:39 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


МПРРУ складу са одлуком Владе да се надлежне институције координисано и ефикасно позабаве евидентним проблемима везаним за загађивање риболовних вода, формирана је Радна група за сузбијање загађивања и деградације риболовнх вода насталих испуштањем отпадних вода и одлагањем различитих врста отпада. Радна група почела је са радом, а данас је одржала први састанак, у просторијама Министарства пољопривреде и руралног развоја.

У саставу радне групе су представници Министарства пољопривреде (директората за рибарство и водопривреду), Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове), Управе полиције, Управе за инспекцијске послове, затим Министарства одрживог развоја и туризма, Природно - математичког факултета, Центра за екотоксиколошка испитивања, Врховног државног тужилаштва, Врховног суда, невладине организације Греен Хоме, Заједнице општина, Привредне коморе и Савеза спортско - риболовних организација Црне Горе.

Након учесталих случајева помора рибе у нашим ријекама, као посљедице испуштања отпадних вода, Влада Црне Горе крајем септембра усвојила је Информацију коју је припремило Министарство пољопривреде и руралног развоја, а у којој је оцијењено да је стање на водотоцима алармантно и да се хитно и системски морају рјешавати ови проблеми.

На данашњем састанку генерална директорица Директората за рибарство Славица Павловић, која ће координирати Радном групом, казала је да чисте и рибљим фондом богате ријеке Црне Горе имају посебну вриједност и на међународном нивоу, те да је заједнички задатак да се спријече евентуални нови случајеви помора риба због загађивања вода, какве смо имали у претходном периоду. „Понављање таквих случајева пријетило би да водотоке, као веома осјетљиве еколошке системе, оставимо без риба било каквог живота у њима. Стога, морамо заједно радити интензивније и на контроли потенцијалних загађивача, али једнако и на подизању свијести привредних субјеката и грађана о важности очувања водотока као ресурса који није неисцрпан и неуништив“, казала је Павловић.

Радна група разматрала је данас динамику реализације свих задатака које је Влада Црне Горе дефинисала као приоритетне у рјешавању ових проблема.

У том правцу, упознати су са активностима Министарства пољопривреде које је привредницима представило могућности бесповратне подршке и до 60 одсто инвестиције у изградњу постројења и уређаја за пречишћавање отпадних вода, кроз ИПАРД програм.

Такође, Инвестицони – развојни фонд, креирао је посебну кредитну линију  за  пројекте, односно инвестиције у изградњу постројења и уређаја за пречишћавање отпадних вода.

Размотрене су активности на изради катастра загађивача на свим риболовним водама.

Радна група је данас започела рад на дефинисању стандардних опреативних процедура које ће дати јасне смјернице за поступање недлежних инспекција у различитим инцидентним ситуацијама, чиме ће се унаприједити ефикасност реаговања институција.

Договорено је да сви чланови радне групе до наредног састанка Министарству пољопривреде доставе конкретне активности, са временским оквиром реализације, на основу којих ће бити припремљен предлог акционог плана за сузбијање загађивања и деградације риболовних вода насталих испуштањем отпадних вода и одлагањем различитог отпада 2019-2021.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја