Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нова акција чишћења водотока Уклоњен отпад из ријеке Таре на подручју Колашина

Нова акција чишћења водотока Уклоњен отпад из ријеке Таре на подручју Колашина
Датум објаве: 22.10.2019 07:59 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја наставља са организовањем акција чишћења водотока од разних врста отпада који на обале и у корита ријека бацају несавјесни појединци.   

Након успјешно завршене акције чишћења ријеке Таре са Рудницом у Мојковцу, затим акције на ријеци Лим у Бијелом Пољу, данас је реализована акција чишћења ријеке Таре на подручју општине Колашин. Тару су чистили педставници Министарства пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са општином Колашин, Савезом спортско риболовних организација Црне Горе и НВО „Греен Хоме“.

МПРРМПРР

Акције чишћења водотока подржане су кроз други јавни позив Министарства пољопривреде за Програм малих грантова у оквиру регионалног пројекта „Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану“. Спроводе се у сарадњи са локалним самоуправама, цивилним сектором, спортско – риболовним клубовима. Циље је не само да се уклони отпад из ријека и уреде обале, већ да се активностима на терену подстакне и промовише одговорно понашање према животној средини.

Учесници акције идентификовали су и уклонили дивље депоније на десној обали Таре у општини Колашин.

МПРРМПРР

Предсједник Општине Колашин Милосав Булатовић поздравио је акцију чишћења Таре, истичући значај ове ријеке за развој колашинске општине. „Колашин је препознатљив туристички центар Црне Горе, али исто тако сматрамо да заслужујемо да будемо препознати и као вриједан еколошки центар у нашој земљи. Вјерујемо да ће туризам и екологија бити разлози да се долази у Колашин. У свим тим плановима, наш велики ослонац је и ријека Тара која нас је данас окупила“, казао је Булатовић.

Подсјећајући да је Колашин први град који је добио титулу „Град на Тари“, он је истакао да локална самоуправа чини све да Тара суштински буде повезана са Колашином, његовим становницима, али и посјетиоцима. Навео је да се у том правцу ради адекватна планска документација, да је изграђено шеталиште поред ријеке, да се уређује спортску зона, те да ће и будуће активности бити окренуте Тари.

„Услов свега тога је да Тара и даље буде – суза Колашина, Црне Горе и Европе. И ова акција је дио тих настојања и желим да се захвалим свим нашим партнерима који су препознали да је чиста Тара, обавеза свих нас“, поручио је Булатовић.

Генерални директор Директората за водопривреду у Министарству пољопривреде и руралног развоја Момчило Благојевић је истакао да су акције ћишћења водотока значајан допринос заштити, очувању и унапређењу животне средине и подизању свијести свих друштвених субјеката и појединаца. Посебно је изразио задовољство због тога што се ове активности спроводе заједнички са општинама и цивилним сектором и грађанима, што представља посебну поруку и потврду да је очување животне средине обавеза свих нас и да једино заједно можемо сачувати природне ресурсе.

МПРРМПРР

„До сада смо реализовали три успјешне акције и истим интезитетом настављамо са даљим активностима“, казао је Благојевић.

„Греен Хоме“ према ријечима директорице ове НВО Наташе Ковачевић,  ради на идентификацији хидроморфолошких притисака на Тари, за које ће се предложити краткорочне и дугорочне мјере локалним самоуправама, корисницима и управљачима, представљене у Акционом плану за ревитализацију водотока Таре. Ријеч је о пројекту који је подржан од стране Министарства пољопривреде кроз Програм малих грантова, у оквиру којег се као једна од активности спроводе и акције чишћења водотока. Са имплементацијом дефинисаних мјера, како је казала, требало би да се започне у марту 2020. године.

Греен Хоме пројекат спроводи заједно са Савезом спортско – риболовних клубова Црне Горе. Предсједник Савеза Омар Башић казао је да у оквиру пројекта раде на заштити  и унапређењу аутохтоног рибљег фонда, кроз јачање капацитета корисника рибљег фонда на Тари, односно риболовних клубова “Тара и Морача” из Колашина и “Тара” из Мојковца.  Према ријечима Башића, значај акција чишћења водотока је у јачању свијести заједнице за потребом очувања чистих вода и рибљег фонда, посебно у циљу  развоја спортског риболова и риболовног туризма.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја