Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство пољопривреде наставља са организовањем акција чишћења водотока: Данас очишћене депоније и уређен прилаз обалама Лима

Министарство пољопривреде наставља са организовањем акција чишћења водотока: Данас очишћене депоније и уређен прилаз обалама Лима
Датум објаве: 11.10.2019 08:01 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Након успјешно завршене акције чишћења ријеке Таре са Рудницом у Општини Мојковац, која је реализована прошле седмице, Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја данас су наставили са акцијом чишћења водотока.  

Акција чишћења и уређења обалног простора спроведена је данас на Лиму, у сарадњи са НВО „Еуромост“, као и са запосленима у компанијама „Франца“, „Пеленгић траде и градња'', као и комуналним предузећем ,,Лим''. Уклоњен је отпад из ријеке, дивље депоније са околног простора.

Акција под називом „Сачувајмо ријеке, не бацајмо отпад“, подржана је кроз кроз други јавни позив Министарства за Програм малих грантова у оквиру регионалног пројекта „Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану“.

Лим је највећа притока Дрине, и некада је био најчистија европска ријека. Сада Лимом пливају огромне количине различитих врста отпада који потиче из свих градова на сјеверу кроз које протиче.

Бијело Поље је општина у којој је Лим највише угрожен одлагањем разних врста отпада, што има негативан еколошки утицај на водоток и околни екосистем, нарушава амбијенталну слику града и околине и квалитет живота становника.

Идентификовање свих постојећих дивљих депонија орађено је од мјеста Биоча, границе са Општином Беране, кроз Општину Бијело Поље, до мјеста Куманица (граница са Србијом). Дивље депоније ће бити евидентиране кроз базу података и биће доступне општинским службама у Бијелом Пољу. 

Том приликом Господин Алмер Мекић испред ,,НВО Еуромост'' се захвалио Министарству пољопривреде и руралног развоја и осталим учесницима акције.

,,Данас смо показали, како сви можемо заједничким снагама уредити девастирану обалу ријеке Лим, и данас смо дали примјер како можемо допринијети очувању свих водотока и осталих природних богатстава Црне Горе'', казао је Мекић.

Генерални директор Директората за водопривреду у Министарству пољопривреде и руралног развоја Момчило Благојевић напоменуо да је акција чишћења ријеке Лим само једна од иницијатива које Министарство реализује заједно са општинама, невладиним сектором, као и да слиједи наставак акције већ сљедеће недјеље у Општини Колашин на ријеци Тари. Након тога акције чишћења се настављају у општинама Никшић и Плав.

МПРРМПРР

МПРРМПРР