Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarstvo poljoprivrede organizuje akcije čišćenja vodotoka sliva rijeke Drine - Sačuvajmo rijeke ne bacajmo otpad

Ministarstvo poljoprivrede organizuje akcije čišćenja vodotoka sliva rijeke Drine - Sačuvajmo rijeke ne bacajmo otpad
Datum objave: 07.10.2019 07:56 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Opštine Mojkovac i Komunalnog preduzeća Gradac organizovali su akciju čišćenja rijeka Rudnice i Tare, kao i uređenja okolnog prostora.

Inicijativu čišćenja i uređenja vodotoka sliva rijeke Drine u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je u saradnji sa lokalnim samoupravama na odručju ovog sliva i korisnicima Programa malih grantova. Inicijativa je podržana kroz drugi javni poziv Ministarstva za Program malih grantova u okviru Regionalnog projekta ,,Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu''. Program malih grantova je aktivnost za koju je ukupno opredijeljeno 200.000 €, za unapređenje lokalnih zajednica i ekološki razvoj.

Rijeka Rudnica jedna je od najvećih pritoka rijeke Tare. Protiče kroz basen napuštenog rudnika olova i cinka, te stoga predstavlja jedan od zagađivača rijeke Tare. Osim toga, na obalama Rudnice, gdje se nalazi i istoimeno prigradsko naselje, na samo kilometar udaljenosti od centra Mojkovca, prisutna je bila velika količina  otpada. 

Učesnici akcije prethodnih dana, uklonili su divlje deponije i uredili korito i obale Rudnice u dužini od 600 metara. Prostor je uređen, postavljene klupe i kante za otpatke, posađeno drveće. Od neuglednog i zapuštenog prostora stanovnici ovog kraja, ali i posjetioci sada imaju priliku da uživaju u prirodnom ambijentu uz čistu rijeku.

MPRRMPRR

Tom prilikom, predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić izjavio je da  akteri ove akcije na ovaj način šalju  poruku o značaju očuvanja životne sredine, pokazujući da  smo svi odgovorni za prostor u kojem živimo.

„Čišćenje rijeke Rudnice i prostora oko nje imaće i širi efekat, imajući u vidu da je ona najveća pritoka rijeke Tare“, kazao je Mišnić.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević istakao je da je ova aktivnost značajan doprinos zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine, podizanju svijesti svih društvenih subjekata i pojedinaca, kao i promociji zajedničkih aktivnosti u tom pravcu.

Blagojević je najavio da će akcija „Sačuvajmo rijeke, ne bacajmo otpad“ već sljedeće nedjelje biti organizovana u Bijelom Polju, kada će zajedno sa korisnicima Programa malih grantova sa ovog područja, raditi na čišćenju Lima.

 

MPRRMPRR

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja