Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

На Тари обиљежен Дан Дунавског слива

На Тари обиљежен Дан Дунавског слива
Датум објаве: 29.07.2019 12:22 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРУ Црној Гори је данас обиљежен Дан Дунавског слива, под покровитељством Министарства пољопривреде и руралног развоја, а у сарадњи са Туристичком организацијом Жабљак.

Дан Дунава је интегрални дио сарадње подунавских земаља и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се подигла свијест за очување ријеке код што већег броја појединаца и како би се апеловало на рационалну употребу водних ресурса.

У земљама широм Европе иницијатор обиљежавања Дана Дунава је Међународна комисија за заштиту ријеке Дунав чија је мисија да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама, укључујући и заштиту, побољшање и рационалну употребу вода.

Институције и удружења из Црне Горе, Њемачке, Чешке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Румуније, Бугарске Молдавије и Украјине - земље потписнице Дунавске декларације су и претходне 2018.године Дан Дунавског слива обиљежиле симболичним активностима попут фестивала на обали ријеке. Њима су ојачали “солидарност” и заједничку тежњу и одговорност различитих култура да очувају драгоцјени ресурс.

Идеја Међународне комисије за заштиту Дунава је да ова прослава временом прерасте у међународни фестивал који би ујединио преко 81 милиона становника земаља подунавског слива различитих култура, начина живота и поимања ријеке.

Дан Дунавског слива обиљежава се у Црној Гори по други пут на Ђурђевића Тари, са циљем да кроз игру едукује најмлађе и тако јавности упути поруку о значају заштите и очувања ријека животних станишта, као и потреби рационалног коришћења водних ресурса.

Ријека Тара се налази на листи заштићених подручја и саставни је дио Дунавског слива. У обиљежавању овог датума учествовали су ученици основне и средње школе са Жабљака, који су својим ликовним изразом представили ријеку Тару и њен значај, као изузетно значајног воденог ресурса. Поред овог догађаја планирана акција чишћења корита ријеке Таре је одложена за август, због неповољних временских прилика.

Поред представника Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе и Туристичке организације Жабљак, значај овог догађаја препознали су Национални паркови Црне Горе, као и туристички привредници, чији представници су узели учешћа на догађају.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја