Manja slova Veća slova RSS
>

Na Tari obilježen Dan Dunavskog sliva

Na Tari obilježen Dan Dunavskog sliva
Datum objave: 29.07.2019 12:22 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRU Crnoj Gori je danas obilježen Dan Dunavskog sliva, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Žabljak.

Dan Dunava je integralni dio saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svijest za očuvanje rijeke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

U zemljama širom Evrope inicijator obilježavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.

Institucije i udruženja iz Crne Gore, Njemačke, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunije, Bugarske Moldavije i Ukrajine - zemlje potpisnice Dunavske deklaracije su i prethodne 2018.godine Dan Dunavskog sliva obilježile simboličnim aktivnostima poput festivala na obali rijeke. Njima su ojačali “solidarnost” i zajedničku težnju i odgovornost različitih kultura da očuvaju dragocjeni resurs.

Ideja Međunarodne komisije za zaštitu Dunava je da ova proslava vremenom preraste u međunarodni festival koji bi ujedinio preko 81 miliona stanovnika zemalja podunavskog sliva različitih kultura, načina života i poimanja rijeke.

Dan Dunavskog sliva obilježava se u Crnoj Gori po drugi put na Đurđevića Tari, sa ciljem da kroz igru edukuje najmlađe i tako javnosti uputi poruku o značaju zaštite i očuvanja rijeka životnih staništa, kao i potrebi racionalnog korišćenja vodnih resursa.

Rijeka Tara se nalazi na listi zaštićenih područja i sastavni je dio Dunavskog sliva. U obilježavanju ovog datuma učestvovali su učenici osnovne i srednje škole sa Žabljaka, koji su svojim likovnim izrazom predstavili rijeku Taru i njen značaj, kao izuzetno značajnog vodenog resursa. Pored ovog događaja planirana akcija čišćenja korita rijeke Tare je odložena za avgust, zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Turističke organizacije Žabljak, značaj ovog događaja prepoznali su Nacionalni parkovi Crne Gore, kao i turistički privrednici, čiji predstavnici su uzeli učešća na događaju.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja