Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нове пријаве за нелегалну експлоатацију на Лиму и Ибру

Нове пријаве за нелегалну експлоатацију на Лиму и Ибру
Датум објаве: 26.07.2019 08:29 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРНови случајеви нелегалне експлоатације шљунка и пијеска из ријека откривени су и процесуирани у протекла два дана, захваљујући свакодневном пристуству на терену чланова Координационог тима за сузбијање нелегалне експлоатације ријечних наноса. 

Након што су током викенда поднијете четири прекршајне пријаве за покушај нелегалне експлоатације ријечних наноса у доњем току Мораче и Грнчару, данас и јуче затечена је механизација у покушају експлоатације на Лиму на подручју Андријевице и Берана, као и на Ибру на подручју Рожаја.

Комунални полицајци и инспектори, у сарадњи са Координационим тимом, тим поводом поднијели су двије нове прекршајне пријаве и једну кривичну.

Подсјећамо да је контрола црногорских водотока интензивирана током јула, након што је Влада одлучна да ријеши овај проблем усвојила нови Акциони плана за сузбијање нелегалне експлоатације рјечних наноса из водотока 2019 – 2021 године и продужила Уредбу о повјеравању дијела послова Управе за инспекцијске послове Главном граду Подгорица и општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Никшић и Рожаје. Тиме је значајном броју комуналних полицајаца и инспектора у овим општинама дато овлашћење да у пуном капацитету и још ефикасније спроводе мониторинг и контролу водотока на подручју ових општина.

У континуитету се одржавају радни састанци Координационог тима на терену, са представницима наведених локалних самоуправа, али и свих надлежних институција, како би се примијенио најбољи модел контроле и ефикасно открили и процесуирали сви који буду затечени у коритима ријека или околном водном и пољопривредном земљишту.

Снажан обрачун са нелегалном екпслоатацијом биће настављен све док се не ријеши овај дуготрајући проблем и у том правцу вјерујемо у наставак подршке цивилног сектора и грађана, посебно спортско риболовних клубова.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја