Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нове прекршајне пријаве за покушај нелегалне експлоатације шљунка и пијеска из Мораче и Грнчара

Нове прекршајне пријаве за покушај нелегалне експлоатације шљунка и пијеска из Мораче и Грнчара
Датум објаве: 22.07.2019 13:25 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Појачана контрола црногорских водотока у оквиру активности Координационог тима за сузбијање нелегалне експлоатације ријечних наноса резултирала је подношењем нових прекршајних пријава. Само током протеклог викенда поднијете су четири прекршајне пријаве за покушај нелегалне експлоатације ријечних наноса, двије против лица која су затечена у доњем току Мораче и двије на Грнчару, на подручју општине Гусиње.

На данашњем састанку Координационог тима одржаном у Управи за воде сумирани су резултати интензивиране контроле, размотрена „уска грла“ у процесу откривања и процесуирања починициоца у кратком временском року, с обзиром на брзину дјеловања прекршилаца на терену. Разматране су могућности да дјеловање надлежних органа на терену буде још ефикасније.

У том циљу, договорено је да се у контролу ангажованије укључе и остали сектори Управе полиције - саобраћајна полиција и Одсјек за сузбијање привредног криминалитета, у циљу ефикаснијег дјеловања на терену, али и најављене контроле свих фирми које у свом пословању имају везу са овом врстом материјала.

Контрола црногорских водотока интензивирана је током јула, најкон што је Влада одлучна да ријеши овај проблем продужила Уредбу о повјеравању дијела послова Управе за инспекцијске послове Главном граду Подгорица и општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Никшић и Рожаје. Тиме је значајном броју комуналних полицајаца и инспектора у овим општинама дато овлашћење да у пуном капацитету и још ефикасније спроводе мониторинг и контролу водотока на подручју ових општина.

Снажнији обрачун са нелегалном експлоатацијом, посебно у дијелу Мораче, најављен је крајем прошле седмице и на састанку потпредсједника Владе мр Милутина Симовића са градоначеником Главног града Иваном Вуковићем и представницима Координационог тима.  На бази тадашњег договора да се у што скоријем року дефинише модел заједничких активности на терену, како би се првенствено елиминисали случајеви нелегалне експлоатације, а потом санирао девастирани простор у водотоцима и на околном земљишту, Координациони тим је данас дефинисао даље кораке.

Предложено је да се формирају теренске међуресорске екипе, у којима ће осим комуналних полицајаца и инспектора, водопривредног инспектора, који имају надлежност да покрену прекршајне пријаве бити и саобраћајни полицајци, као и пољопривредни инспектори с обзиром да се значајан дио нелегалних активности обавља на околном пољопривредном земљишту.

МПРРМПРР

Гусиње да се више укључи у активности на заштити Грнчара

Поводом посљедњих случајева нелегалне експлоатације на Грнчару у Гусињу за које су покренуте прекршајне пријаве, представник Министарства пољопривреде, генерални директор Директората за водопривреду Момчило Благојевић указао је на потребу веће укључености локалне самоуправе у сузбијању оваквих случајева који, како је истакао, пријете да угрозе квалитетну реализацију израде пројекта регулације Грнчара. Он је додао да су у оквиру пројекта у току геодетска мјерења чије резултате угрожавају нелегалне активности тиме што нарушавају структуру корита ријеке. Он је изразио увјерење да ће Општина Гусиње препознати интерес у реализацији пројекта регулације који је деценијска потреба тог подручја и локалног становништва, те да ће одлучније ангажовати комуналне службенике којима је повјерен посао заштите овог водотока од нелегалне експлоатације.

Благојевић се уједно захвалио на доприносу спортско риболовним клубовима, НВО и грађанима на помоћи и спремности на заједничку акцију на свим водотоцима у Црној Гори.

Још једном су позвани грађани и цивилни сектор да сумњу на нелегалне активности пријаве на раније отворену е-маил адресу пријавиексплоатацију@узв.гов.ме.

 Такође, пријаве могу упутити и Комуналној полицији Главног града путем телефона на број: 067 002 005.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја